17 șefi de stat vor fi prezenți joi, 15 iunie, la ceremonia de deschidere a celei de-a 21 ediții a Cupei Mondiale de fotbal care va avea loc pe stadionul Lujniki din Moscova. Lista cuprinde în principal șefi de stat din țările CSI și America Latină. În plus, două presupușii președinți a două state care nu sunt recunoscute de majoritatea țărilor - Abhazia și Osetia de Sud.

Lista celor 17 țări, ale căror șefi vor participa la ceremonia de deschidere a Cupei Mondiale de la Moscova din 2018:

Abhazia (nu este recunoscută de majoritatea statelor), Azerbaidjan, Armenia, Belarus, Bolivia, Kazahstan, Kârgâzstan, Coreea de Nord, Liban, Moldova, Panama, Paraguay, Rwanda, Arabia Saudită, Tadjikistan, Uzbekistan, Osetia de Sud.

De menționat că, Coreea de Nord va fi reprezentată de președintele Adunării Supreme a Poporului, Kim Yong Nam.

Reamintim că, competiția sportivă va fi găzduită de Rusia cu începere de joi şi până pe 15 iulie, pe 12 stadioane din 11 oraşe. Aceasta va fi deschisă joi, la ora 18,00, de meciul dintre echipa gazdă, Rusia, şi Arabia Saudită, în cadrul Grupei A, pe stadionul Lujniki din Moscova.

La turneul final vor evolua 32 de echipe, fiind prima Cupă Mondială care are loc în Europa de Est. În urma meciurilor din preliminarii, la care au participat 208 ţări, s-au calificat: Australia, Iran, Japonia, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Egipt, Maroc, Nigeria, Senegal, Tunisia, Costa Rica, Mexic, Panama, Argentina, Brazilia, Columbia, Peru, Uruguay, Belgia, Croaţia, Danemarca, Anglia, Franţa, Germania (campioana en titre), Islanda, Polonia, Portugalia, Serbia, Spania, Suedia, Elveţia şi Rusia (ţară gazdă). Sunt două ţări care debutează la un turneu final: Islanda şi Panama, precizează site-ul FIFA.

Partidele de la CM 2018 se vor disputa pe 12 stadioane din 11 oraşe din Federaţia Rusă: Lujniki şi Otkrîtie (Spartak) din Moscova, Ekaterinburg Arena, Stadionul din Kaliningrad, Volgograd Arena, Stadionul Fişt din Soci, Kazan Arena, Stadionul din Nijnîi Novgorod, Samara Arena, Rostov Arena, Stadionul din Sankt Petersburg şi Mordovia Arena din Saransk.

Pentru prima oară la un turneu final al Cupei Mondiale se va utiliza sistemul de asistenţă video în arbitraj (VAR), care poate fi utilizat doar în patru cazuri: validarea sau nevalidarea unui gol, atribuirea sau nu a unui cartonaş roşu, analizarea unei acţiuni în urma căreia poate fi dictat un penalty şi corectarea unei erori de identificare a unui jucător sancţionat.