Primarul de Orhei, Ilan Șor, a depus două plângeri la Inspectoratul de Poliție pe numele Maiei Sandu. Într-una din ele, Șor cere intentarea unui proces penal, iar în cea de a doua constatarea faptelor contravenționale comise de lidera PAS. 

Șor o acuză pe Maia Sandu că a comis multiple acțiuni prejudiciabile  „realizate prin susținerea comportamentului discriminatoriu în sfera politică și socială în raport cu mine, bazată pe criteriu etnic, convingeri și apartenență politică. La concret această faptă se manifestă prin hărțuirea sistematică a persoanei mele, materializată în crearea unui cadru intimidant, ostil, degradant și ofensiv, pe criteriu de etnice, convingeri și apartenență politică, prin publicații și diseminarea unor informații care nu corespund adevărului prin intermediul rețelelor de socializare, care îmi discreditează imaginea”.

În acest context, el cere pornirea urmării penale pe numele Maiei Sandu pe faptul încălcării drepturilor omului.

În cea e a doua plângere, Șor cere începerea unui proces contravențional pe numele liderei PAS pentru calomnie și defăimare. Care, potrivit primarului de Orhei are la bază „activitatea ilicită comisă de către Maia Sandu constând prin intoxicarea publicului cu falsuri, care presupune per se defăimarea deliberată a persoanei mele, activitate realizată prin multiple postări pe rețeaua de socializare facebook, sub formă de mesaje, comentarii, precum și prin diseminarea de informații care nu corespund adevărului, fiind însoțită de învinuirea comiterii de către mine a unor infracțiuni deosebit de grave, în conținutul cărora făptuitoarea admite injurii”.

Documentele au fost postate pe o rețea de socializare, în care Șor spune că și-a îndeplinit promisiunea de a depune plângere la organele de drept împotriva lui Sandu. El mai susține că a și dat-o în judecată pe Sandu.

Amintim că, anterior printr-o postare pe facebook, Șor a declarat că Maia Sandu ar fi primit bani în plic de la fostul prim-ministru, Vlad Filat, iar el ar fi fost cel care punea bancnotele. Lidera PAS a respins acuzațiile lui Șor și a adăugat că-l va ataca în judecată pentru defăimare. În același timp, Procuratura Anticorupție a anunțat că îl va cita pe Sor pentru a oferi detalii despre banii pe care i-ar fi pus în plic pentru ca Vlad Filat să-i transmită Maiei Sandu.