Festivalul de muzică clasică în aer liber – DescOPERĂ revine cu o nouă ediție. Rezervația cultural – naturală „Orheiul Vechi” va răsuna, timp de trei zile, pe acordurile lui Carl Orff, Giuseppe Verdi și ale inegalabilului Johann Strauss. Evenimentul va avea loc, în perioada 15-17 iunie, în amfiteatrul natural de la Butuceni, care asigură o sonoritate ideală pentru orchestra simfonică și vocile soliștilor de operă.

Ce te așteaptă la DescOPERĂ?
Seri calde într-un amfiteatru natural, cu atmosferă condimentată cu cele mai remarcabile opere, în interpretarea orchestrelor și soliștilor autohtoni și de peste Prut, sub bagheta cunoscutului dirijor austriac Friedrich Pfeiffer. Toate acestea, dar și un program de zi demn de a ne reprezenta suflul autentic, caracteristic tuturor generațiilor, vor fi oferite în cadrul celei de-a III-a ediții a Festivalului de muzică clasică în aer liber DescOPERĂ, care va avea loc în perioada 15-17 iunie, în Rezervația cultural-naturală Orheiul Vechi.

Ziua 1 (15 iunie) – monumentala cantată scenică Carmina Burana, cea mai faimoasă lucrare a compozitorului german Carl Orff care va culmina cu fragmentul fundamental și arhicunoscut „O Fortuna”, inspirată dintr-o colecție copleșitoare de 300 de cântece scrise în perioada secolelor XII și XIII, Carl Orff compune în 1937 celebra cantată care poartă același nume ca și originalul literar. Opera va fi interpretată de soprano Tatiana Costiuc, maestru în artă, împreună cu tenorul român Sorin Lupu și baritonul Andrei Otean. Soliștii vor fi acompaniați de Capela Corală Academică „Doina” și orchestra simfonică a Filarmonicii Naționale, dirijată de Friedrich Pfeiffer.

Ziua 2 (16 iunie) – opera în patru acte – Nabucco, considerată cea care a statornicit reputația de compozitor a lui Giuseppe Verdi. Subiectul urmărește evoluția condiției poporului evreu – de la cea de oprimare, la cea de libertate. Opera va răsuna în regia lui Andrea Battistini (Italia), pe scenografia artistului Poporului Iurie Matei și va fi dirijată de Friedrich Pfeiffer. Nabucco de la Orheiul Vechi va vibra sub vocile soliștilor, corului, muzica orchestrei și interpretarea baletului Teatrului Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”.

Ziua 3 (17 iunie) – dedicată, în mod tradițional Regelui Valsului – Johann Strauss. Soliștii Tatiana Costiuc (soprano, maestru în Artă), Vitalie Cibotaru (bariton) și artiștii orchestrei simfonice a Filarmonicii Naționale, dirijate de Friedrich Pfeiffer vor reinterpreta celebrul vals Dunărea Albastră – simbolul muzical al Austriei, compus în 1866.

Dacă într-una din zilele Festivalului, veți decide să vizitați Orheiul Vechi, organizatorii au pregătit un program interesant și gustos (sâmbătă și duminică) în toate agropensiunile din zonă. Cei prezenți vor învăța să interpreteze Doina strămoșească și vor deprinde, de asemenea, pașii dansurilor străvechi sau vor învăța obiceiul împletitului în pănușă. Nu vor lipsi master-class-urile culinare. Gospodinele pensiunilor vor împărtăși experiența împletitului sarmalelor cu frunză de viță-de-vie și alte bucate tradiționale moldovenești. Meniul pregătit va conține, de asemenea, plăcinte și iepuraș la cuptor, compot și vin de producție locală. Programul de zi se va desfășura la pensiunile Casa Verde, Casa de sub Stîncă, Casa din Luncă, Pivnițele Brănești, Eco Vila, Rotundu.

Biletele la festival pot fi procurate online pe iTicket.md și la casele Teatrului de Operă și Balet ”Maria Bieșu” și Filarmonicii naționale Serghei Lunchevici” și la Info-Point-ul din Butuceni, Orheiul Vechi. Costul biletului variază de la 200, la 300 de lei. Pentru studenți și pensionari, costul a fost redus până la 150 de lei.

Organizatorii festivalului au pregătit transport pentru doritorii de a ajunge la Butuceni. Autobuzele vor pleca de la Teatrul de Operă și Balet „Maria Bieșu”, în fiecare din zilele festivalului la orele 15:30 și 16:00. Returul e programat pentru orele 21:30 și 22:15. Biletele pentru transport pot fi procurate doar online pe iTicket.md. Pentru cei care vor să ajungă la festival cu transportul propriu, va fi amenajată o parcare.