Zborul cu un avion privat al Președintelui Dodon la Sankt-Petersburg a devenit motiv pentru o sesizare pe numele său la Procuratura Generală. Autorul sesizării, Alexandr Petkov, cere pornirea unei urmări penale pe numele lui Dodon, afirmând că acesta a încălcat mai multe legi și a acceptat și primit „servicii, privilegii și avantaje ce nu i se cuvin, în proporții deosebit de mari”.

„Prin prezenta, subsemnatul Alexandr Petkov, solicit investigarea, sub aspect penal, conform art. 324 alin. 3 CP a circumstanțelor efectuării de către Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, în condiții dubioase, a zborului în Fedrația Rusă, orașul Sankt-Petersburg, la data de 23 ai 2018, la bordul aeronavei de lux Bombardier Challenger 850 ce aparține aviacompaniei private din Federația Rusă Sirius Aero, care operează curse business, pentru participarea la lucrările Forumului Internațional Economic din Sankt Petersburg”, se arată în sesizarea depusă la Procuratură.

Autorul mai spune că a obținut datele de zbor din surse publice și le pot prezenta la prima cerere. El mai spune că faptul zborului a fost confirmat de către Consilierul prezidențial, purtătorul de cuvânt al Președintelui, dl. Maxim Lebedinchi la data de 24 mai curent. Potrivit acestuia, Președintele Igor Dodon a plecat la Sankt-Petersburg la bordul navei, împreună cu businessmanul rus, copreședintele organizației „Delovaia Rossia”, dl. Andrei Nazarov.

„Din declarația oficială reiese că anume respectivu businessman rus și ar fi cel, care a comandat/achitat aeronava cu care s-a deplasat Președintele R. Moldova”, spune Petkov afirmând că purtătorul de cuvânt al Președintelui Dodon consideră justificată plecarea persoanei oficiale Igor Dodon la bordul aeronavei private prin „economisirea cheltuielilor de transport”.

Petkov, însă afirmă că Președintele Dodon a încălcat mai multe legi. „Totodată, ținând cont de faptul evident al eludării Legii Nr. 1111, din 11.03.1997 privin asigurarea activității Președintelui R. Moldova, Legii integrității, Codul Penal, altor norme legale care determină oricare deplasare oficială a persoanelor cu funcție de demnitate publică, precum și de încălcarea flagrantă a normelor deontologice și de integritate, impuse unui funcționa de stat în relaționarea bilaterală cu reprezentanții altor state, constat apariția bănuielii rezonabile privind acceptarea și primirea de către Președintele R. Moldova a serviciilor, privilegiilor și avantajelor ce nu i se cuvin, în proporții deosebit de mari”, se spune în sesizare.

Sursa: omg.md