Delegația Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control informează că, joi, 14 iunie, începând cu ora 08:30, pe traseul Tiraspol – Râbnița, direcția Grigoriopol – Dubăsari, au fost fixate trei coloane cu tehnică militară auto și blindată de diferite tipuri (TAB, DRDM), care se deplasau fiind însoțite de automobilele speciale ale structurilor neconstituționale de miliție.

Într-un comunicat delegația moldovenească în CUC afirmă că coloanele cu tehnică militară sunt posibil ale Grupului Operativ al Trupelor Ruse. „Fiind solicitat răspunsul celorlalte componente asupra deplasării coloanelor militare, componenta transnistreană în CUC a specificat că toată tehnica militară a Tiraspolului se află în locurile de dislocare permanentă și nu circulă prin Zona de Securitate, iar reprezentanții Federației Ruse a informat că se va documenta pe cazul dat și va informa CUC la următoarea ședință care va avea loc la 21 iunie 2018”, se spune în comunicatul de presă al delegației.

Ulterior, la insistența părții moldovenești din cadrul Comandamentului Militar Întrunit, grupul observatorilor militari din Republica Moldova, Federația Rusă, Ucraina și regiunea transnistreană au început deplasarea pe traseul sus-numit, pentru a fixa încălcarea regimului Zonei de Securitate.

În acest context delegația Chișinăului și-a exprimat profunda îngrijorare în legătură cu încălcarea flagrantă a Acordului moldo–rus din 21 iulie 1992.