Andrei Năstase nu a devenit nici astăzi primar general, cu acte în regulă. Judecătorul care urma să valideze scrutinul, de la care au trecut două săptămâni, a amânat ședința. Motivul invocat este că socialiștii au depus la Curtea Supremă două contestații în care invoca pretinse încălcări în ziua alegerilor. În plus, lipseau și o parte de acte din primul tur. Amânarea ședinței până luni i-a nemulțumit pe susținătorii lui Năstase care au organizat un protest în fața judecătoriei.

Ședința la care judecătorul Valentin Lastavețchi urma să se expună asupra corectitudinii scrutinului a început la ora 10.30. Andrei Năstase nu s-a prezentat, fiind plecat, potrivit colegilor, la Viena pentru a se întâlni cu primarul de acolo. Ședința a fost amânată, după ce magistratul a anunțat că nu se poate expune, în lipsa tuturor materialelor legate de primul tur, dar și din cauza a două contestații depuse de PSRM, și care încă nu erau examinate la acea oră.

Se amână ședința de judecată pentru data de 18 iunie la ora nouă. Ședința se declară închisă. MUSCA 03.22-03.37 Până atunci eu sper că sediu central să aducă toate listele și până atunci eu sper ca Curtea Supremă să examineze contestațiile și atunci o să dispară orice întrebare, orice dubii cu privire la validare și la constatarea legalității”, a declarat Valentin Lastavețchi, judecător.

Decizia judecătorului l-a nemulțumit pe avocatul lui Andrei Năstase.

Este o amânare nejustificată mai ales că o parte din această cauză și vină o poartă anume instanța de judecată pe motiv că toate actele care au fost semnate și transmise de către Consiliu Electoral de Circumscripție Chișinău în instanța de judecată se află la judecătoria Chișinău cu sediul Botanica și ele nu au fost aduse în sediul central ceea ce în opinia noastră este o neînțelegere, dar această neînțelegere duce la tergiversarea procesului de validare a mandatului de primar”, afirmă Dumitru Pavel, avocat.

De cealaltă parte, secretarul Consiliului Electoral de Circumscripție spune că decizia judecătorului este una logică.

Cursul logic ar fi ca instanța de fond să aștepte soluția Curții Supreme de Justiție și ulterior să se expună de validarea mandatului respective”, a declarat Vitalie Miron, secretar Consiliul Electoral de Circumscripție

Vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, spune că validarea mandatului se tergiversează intenționat, iar contestația care a fost depusă ieri de către socialiști a fost planificată din timp.

Noi suntem martori a unui complot și se vede cu ochi liberi că mafia imobiliară controlată de către Plahotniuc și de către socialiști face tot posibilul pentru a tergiversa validarea mandatului lui Andrei Năstase. Probabil încă nu toate autorizațiile necesare au fost eliberate firmelor de construcții, nu s-a făcut încă multe miș-mașuri”, a declarat Alexandru Slusari, vicepreședinte PPDA.

În fața judecătoriei au venit mai mulți susținători ai primarului ales. Aceștia au cerut validarea, de urgență, a scrutinului, pentru ca Năstase să poată intra, oficial, în funcție.

Noi nu cedăm, noi nu cedăm. Jos mafia, jos mafia. Noi suntem poporul”.

Votul nostru contează și noi nu o să tăcem, uitați-vă ce se face în oraș când nu este nimeni la guvernarea orașului, dezmăț total, haos total”.

Atâta trâmbițală de alegeri corecte și la urmă să nu fie validate într-a așa un mod rușinos, ilegal”.

Anterior, democrații au respins acuzațiile că ar avea vreo legătură cu validarea scrutinului. Andrei Năstase a câștigat turul II al alegerilor locale în municipiul Chișinău, după ce a luat 52, 57 la sută din voturi.

Reporter: Carolina Bețivu;
Imagine: Vlad Coroban.