/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ Cum comentează Radu răspunsul Procuraturii la demersul unui deputat privind activitatea la Union Fenosa

15 iunie 2018, ora 18:50

În răspunsul Procuraturii la demersul lui Carp, se mai spune că instituția nu a primit raportul ANRE din 2013, care ar fi constatat evaziunile fiscale și prejudicierea companiei RED „Union Fenosa” sub conducerea Silviei Radu. Prin urmare, instituția a refuzat să pornească o urmărire penală. Deputatul acuză procuratura că acționează la comandă.

Încă o dată vedem că Procuratura se autosesizează atunci numai când cineva dă ordine dar nu atunci când este necesar. Cum credeți de ce în cazul Silviei Radu nu s-a autosesizat? Păi, face parte din cercul de prieteni a PD-ului care desigur ei nu vor merge la sacrificarea ei”, Lilian Carp, deputat PL.

În replică, Procuratura Generală i-a recomandat liberalului să scrie un denunț oficial.

Respectam dreptul domnului deputat la libera exprimare. Totuşi, procurorul este expertul care decide dacă sunt sau nu temeiuri de a se autosesiza pe un caz sau altul. Acest lucru se întâmplă strict în condiţiile existenţei unei baze legale şi nu în lipsa unor argumente care ar constitui temei de a demara anumite investigaţii. (…) Nimeni nu îngrădeşte dreptul deputatului de a se adresa la Procuratură cu un denunţ oficial sau o plângere prin care ar reclama un presupus abuz sau ilegalitate“, se arată în răspunsul Procuraturii Generale

La baza demersului deputatului se află constatările experților în energetică, Sergiu Tofilat și Tudor Șoitu. Potrivit acestora, în perioada 2010-2015, compania RED „Union Fenosa” ar fi transferat zeci de milioane de lei pentru servicii de consultanță către o firmă fondată de Silvia Radu. Aceștia mai spun că RED “Union Fenosa” ar fi luat niște credite cu dobânzi neavantajoase de la firme afiliate companiei, care ar fi redus formal profitul, astfel determinând achitarea unor impozite mai mici.

Unica soluție ca să facem ordine este să pornim un audit de la momentul înființării că-i Moldova Gaz, că-i privatizare la Fenosa. Deci facem ordine odată și pentru totdeauna dar trebuie să o luăm de la bun început”, a declarat Sergiu Tofilat, expert în energie.

Pe de altă parte Silvia Radu a respins acuzațiile.

Într-adevăr nu există niciun proces penal împotriva mea eu am un document oficial de la procuratură care confirmă acest lucru. Tot ceea ce declară domnul Tofilat și Șoitu sunt speculații politice”, a declarat Silvia Radu, fost primar interimar.

Silvia Radu s-a aflat la cârma companiei RED “Union Fenosa” din 2008 pana în 2015. Într-un raspuns pentru TV8, RED „Union Fenosa” a menționat că anterior, compania a fost verificată de organele de drept care nu au stabilit abateri esențiale.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram