Strategia de recuperare a miliardului furat este praf în ochi, aruncat înainte de alegerile parlamentare. De această părere sunt mai mulți deputați din opoziție care au criticat documentul, prezentat zilele trecute de șefii de la Anticorupție. Aceștia au menționat că strategia u este eficientă, nu oferă răspunsuri clare și este doar un instrument prin care actuală guvernare vrea să-și spele imaginea.

Liderul comuniștilor este de părere că,prin această strategie, PDM vrea să dea bine în fața electoratului, în condițiile în care la toamnă vor avea lor alegeri parlamentare.

Care strategie, noi ce scriem disertație să intrăm în academie. Trebuie de întors banii, dar nu strategii de scris. Asta pur și simplu în campanie electorală lor le trebuie să spele fața lor, mâinile lor murdare, să spele imaginea față de alegători. Dosare penale, familii poate să fie nu știu câte. Dar unde-s banii? Banii trebuie să-i întoarcă. Nu văd în strategia asta nicio perspectivă și nici un folos,” a declarat Vladimir Voronin, deputat PCRM.

Dar ca să ieși în o perioadă preelectorală cu faptul că uite că noi încă lucrăm și facem o anumită strategie, probabil nu era cazul să o faceți în perioada preelectorală, puteați să o faceți mult mai devreme,” a menționat Roman Boțan, deputat PL.

Iar deputatul liberal-democrat, Tudor Deliu,spune că strategia nu răspunde la întrebarea care-i frământă pe toți: „Unde-i miliardul?”

Am ascultat foarte atent conferința de presă și așa și nu am înțeles până la sfârșit unde-i miliardul. Și chiar și persoanele care au fost menționate ele au fost condamnate nu pentru furtul miliardului, dar cu totul pe alte capete de acuzare,” a spus Deliu.

În schimb, parlamentarii care fac parte din coaliția de guvernare laudă organele de anchetă pentru efortul depus în elucidarea fraudei bancare și spun că au încredere în strategia de recuperare a banilor furați.

Consider că este o strategie foarte bună. Credeți că procurorii își fac bine treaba? La prima vedere da. Faptul că Ilan Șor este în libertate încă…?Asta depinde de instanțele de judecată. Procurorii au expediat dosarul către instanță aici cred că e partea ce ține de Curtea de Apel, dacă nu greșesc,” a menționat Ștefan Creangă, deputat PPEM.

Pentru dumneavoastră este clar din această strategie unde s-au dus banii? Nu este funcția mea? Eu nu sunt anchetator și nu pot să, să…eu aștept un rezultat pozitiv. Credeți că va reuși să întoarcă miliardul?” a spus Dumitru Diacov, deputat PDM.

Noi nu suntem cei care administrăm ancheta sau urmărirea. Nu suntem procurori cu alte cuvinte. De aceea noi avem toată încrederea în autoritățile competente,” a afirmat Artur Reșetnicov, deputat PDM.

Strategia de Recuperare a banilor sustrași din cele trei bănci a fost făcută publică acum două zile. Procurorii spun că au reușit să investigheze 90 la sută din frauda bancară și au reușit să identifice cea mai mare parte a beneficiarilor. Cu toate acestea, recuperarea banilor este destul de anevoioasă.

Deși au trecut aproape patru ani de la fraudă, procurorii spun că au reușit să recupereze doar 477 de milioane, și acelea obținute din vânzarea bunurilor aflate în proprietatea băncilor. Potrivit strategiei, procurorii vor recupera banii furați în aproximativ 3 ani. Frauda din sistemul bancar și recuperarea miliardului vor fi discutate, în această seară, la emisiunea„Cutia Neagră” cu Mariana Rață, începând cu ora 21:30.