Judecătoarea Lilia Lupașco de la Judecătoria Chișinău a admis mai multe nereguli la completarea declarației de avere pentru anul 2017. Aceasta a vândut două apartamente și nu a raportat veniturile obținute din tranzacții. Primul apartament vândut are peste 40 de metri păstrați și i-a fost oferit judecătoarei în anul 2015, în cadrul unui proiect de asigurare cu locuințe a magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani. Locuința se află într-un bloc nou de pe strada Hristo Botev din capitală și a fost cumpărată la jumătate de preț față de cel de piață, adică cu 360 de euro metrul pătrat, scrie Rise Moldova.

De fapt, magistrata a beneficiat de două apartamente la preț redus în acest bloc. Nici cea de-a doua locuință, care are aceeași suprafață și a costat tot aproape 16 mii de euro, nu i-a rămas în proprietate. În 2016, la un an de la semnarea contractului de investiție, a cedat unei alte persoane dreptul asupra viitoarei locuințe. Cel de al doilea apartament pe care l-a vândut anul trecut și despre care a uitat să indice în declarația de avere are peste 100 de metri pătrați și se află într-un bloc de locuințe de pe strada Dumeniuc din sectorul Ciocana al capitalei. Lilia Lupașco, împreună cu fostul soț, dețineau imobilul din anul 2008.

După înstrăinarea imobilelor de mai sus, Lilia Lupașco a rămas doar în proprietatea unui apartament de 66 de metri pătrați care i-a fost donat în 2016. Magistrata spune că mama ei este cea care i-a oferit locuința. De asemenea, în declarația de avere se mai regăsesc un apartament de 63 de metri pătrați și un garaj înscrise pe membrii familiei. Totodată, soțul judecătoarei, Sergiu Dodon, are în proprietate două companii, una dintre care deține în arendă opt hectare de pădure lângă satul Condrița.

Lilia Lupașco a fost numită judecătoare în anul 2008. Potrivit declarațiilor de avere disponibile pe site-ul Autorității Naționale de Integritate, în 2012 magistrata primea un salariu lunar de cinci mii de lei. Între timp, acesta s-a majorat, ajungând în 2017 la 16 mii de lei pe lună. În ceea ce privește automobilele pe care le deține, din 2012 Lupașcu conduce un Mercedes-Benz fabricat în 2008, despre care spune că l-a cumpărat doar cu zece mii de lei, echivalentul a circa 500 de euro. În prezent, prețul de piață pentru acest model de Mercedes este de cel puțin 9 mii de euro.