Trei angajaţi ai întreprinderii de Stat „Calea Ferată din Moldova” au fost reținuți pentru contrabandă cu țigarete. Pentru a evita controlul vamal, suspecții ascundeau diferite mărfuri în locuri special amenajate, în trenurile de pe ruta internațională Chişinău-Bucureşti, iar după traversarea frontierei produsele erau vândute prin persoane terțe.

Astfel, la 17 iunie 2018 curent, oamenii legii au efectuate 18 percheziții pe teritoriul Republicii Moldova, iar în zona de frontieră, în vagonul nr.1 al trenului de pe ruta Chişinău-Bucureşti cu numărul 105/106, în podeaua acestuia, în locuri special amenajate au fost depistate și ridicate 19900 de țigarete de marca Ashima.

Concomitent pe adresa de domiciliu a figuranților în r-ul Făleşti, au fost depistate și ridicate 280 000 de țigarete de marcă Ashima și 100 000 de țigarete de marcă Rotmans Denim. Astfel, forțele de ordine au depistat și ridicat 399 900 de țigarete, valoarea cărora se estimează la aproximativ 290 946 lei.

În urma acţiunilor întreprinse au fost reținute în flagrant trei persoane implicate în comiterea infracțiunii, care se află în arest preventiv. Ele vor fi cercetate sub aspectul comiterii infracţiunii prevăzute de art. 248 Cod penal (Contrabanda). Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele riscă pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani, precum și amendă în mărime de la 5000 la 10000 unități convenționale.

Oamenii legii menționează că, suspecții, în perioada anilor 2016 până în prezent, fiind angajați ai Întreprinderii de Stat Calea Ferată din Moldova, a fost implementată o schemă bine determinată, unde loturile de marfă de diferite categorii, inclusiv şi articole de tutungerie şi produse uşor alterabile erau plasate în ascunzişurile fiecărui vagon pentru a reduce gradul de risc la momentul depistării. Ulterior, după trecerea peste frontiera vamală şi ascunderea lor în locurile special amenajate, de către însoţitorii de vagon la punctele de trecere vamală cu România, marfa era realizată persoanelor terţe.