Comisia Electorală Centrală a examinat proiectul de lege nr. 188 din 7 iunie 2018 pentru modificarea Codului electoral care prevede reglementarea organizării alegerilor parlamentare în circumscripții uninominale în două tururi de scrutin și reglementarea posibilității cetățenilor de a candida în calitate de candidați independenți la funcția de deputat pentru circumscripția națională. După examinare, CEC s-a expus afirmând că propunerile conținute în proiect constituie chestiuni de oportunitate politică și doar legislativul poate decide asupra lor.

Proiectul de lege a fost transmis comisie de către Comisia juridică, numiri și imunități a Parlamentului Republicii Moldova și a fost examinat în ședința de 19 iunie.

În aceeași, ședință CEC a solicitat Serviciului Fiscal de Stat să verifice proveniența contribuțiilor financiare virate concurenților electorali: Partidul Politic „Șor”, Partidul Unității Naționale și Partidul Politic „Platforma Demnitate și Adevăr”, ce depășesc suma de 75 de mii lei.

Partidul Ruso-Slavean din Moldova și Partidul „Democrația Acasă” au fost avertizate pentru neprezentarea raportului financiar din campania electorală, la situația din 18 mai. În cazul Partidului „Democrația Acasă”, care este la a doua abatere de acest fel, Comisia Electorală Centrală a dispus lipsirea de alocații de la bugetul de stat pentru o perioadă de șase luni.