Europarlamentarul Siegfried Mureșan și Andi Cristea susțin că decizia de anulare a alegerilor locale din Chișnău ridică multe semne de întrebare. Mureșan susține că apar și întrebări privind separarea puterilor în stat în R. Moldova, iar Cristea spune că la întrebările care apar în urma acestei decizii ar fi bine să existe un răspuns de tip european.

„Alegerile pentru Primăria Municipiului Chișinău, care au fost câștigate de candidatul proeuropean Andrei Năstase, au fost invalidate, la cererea socialistilor lui Dodon, după o ședință la care presa a fost dată afară din sala de judecată. Să vedem exact ce motive au fost invocate. Până una-alta, apar mari semne de întrebare privind separarea puterilor în stat în Republica Moldova”, a scris pe o rețea de socializare europarlamentarul Siegfried Muresan.

„Am luat nota de decizia de etapă a justiției din Republica Moldova în ceea ce privește invalidarea alegerilor pentru Chișinău. Decizia ridică întrebări legitime la care ar fi bine să existe răspuns de tip european. Predictibilitate înseamnă bun simț la toate palierele puterii – executive, legislative și judecătorești”, a venit cu o reacție și Andi Cristea, reprezentant al României în Parlamentul European.

Amintim că, judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, s-a convocat pe 15 iunie în ședință pentru a se pronunța asupra legalității alegerilor, dar a amânat examinarea cauzei. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza a fost redistribuită unui alt judecător, Rodica Berdilo, care a și pronunțat decizia de nevalidare a rezultatelor scrutinului și mandatului primarului ales.

Andrei Năstase a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor în cel de-al doilea tur de scrutin.