Șeful statului a venit și el cu o reacție privind alegerile locale din Chișinău. Potrivit lui, decizia instanței ridică multe semne de întrebare, însă el se întreabă de ce Ceban nu a fost declarat câștigător, dacă Năstase a exclus pentru încălcarea legislației. De asemenea, el mai spune că poate ar fi fost mai bine să i se ofere posibilitatea lui Năstase să fie primar și să-și demonstreze capacitățile.

„Noi cunoaștem care sunt încălcările lui Andrei Năstase, dar care sunt încălcările lui Ion Ceban? Daca s-a mers pe asa decizii cardinale, de ce Ion Ceban nu a fost declarat câștigător al alegerilor, odată ce contracandidatul său a fost exclus pentru încălcarea legislației? Nu exista nici o plingere, contestare in instanta impotriva lui Ion Ceban”, susține șeful statului.

Acesta mai spune că avem de-a face cu standarde duble și justiție selectivă. „Dacă făcea Ion Ceban ceea ce făcuse Năstase în campanie, ar fi fost exclus încă din turul I. Acum, Andrei Năstase a fost victimizat și izbăvit de povara conducerii Chișinăului, cu care el nu s-ar fi isprăvit, din cauza incompetenței sale și lipsei de experiență administrativă. Poate era mai bine ca lui Năstase să-i fie oferită posibilitatea să-și demonstreze capacitățile sau incapacitățile sale de conducator, să vadă toată lumea cât de steril e în fața problemelor reale, unde populismul nu ajută”, a scris Dodon.

Acesta a precizat că așteaptă totuși decizia finală a instanței, precizând că prin decizia de marți cineva arată că se teme tare ca socialiștii să nu beneficieze de sprijin din străinătate în alegerile parlamentare. „Precedentul lui Năstase, care a profitat de susținere directă de la politicieni străini în campania electorală, eurounioniștii de la guvernare l-au considerat prea periculos în perspectiva parlamentarilor”.

Totodată, șeful statului amintește că această normă legală a fost creată împotriva socialiștilor, în aprilie 2015, la inițiativa PLDM. „Atunci au vrut să stopeze avântul politic al socialiștilor, dar acum a devenit victimă a acestei norme legale tocmai candidatul susținut de PLDM – Năstase”.

Amintim că, judecătoria municipiului Chișinău, sediul Centru, s-a convocat pe 15 iunie în ședință pentru a se pronunța asupra legalității alegerilor, dar a amânat examinarea cauzei. Într-o nouă ședință convocată luni, 18 iunie, secretarul Consiliului Electoral al Circumscripției Electorale Chișinău, Vitalie Miron, a solicitat recuzarea judecătorului. Demersul de recuzare a fost acceptat, iar cauza a fost redistribuită unui alt judecător, Rodica Berdilo, care a și pronunțat decizia de nevalidare a rezultatelor scrutinului și mandatului primarului ales.

Andrei Năstase a acumulat 52,57% din voturile alegătorilor în cel de-al doilea tur de scrutin.