ONG-urile de media dezaprobă îngrădirea accesului presei la ședința de validare a alegerilor locale noi din Chișinău

20 iunie 2018, ora 17:39

Magistrata Rodica Berdilo, de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a permis accesul jurnaliștilor în sală abia după încheierea deliberărilor, care au durat patru ore, iar hotărârea a fost pronunțată la ora 22.00. Astfel, reprezentanți ai numeroaselor organizații de presă care au venit să reflecte acest subiect de interes public au fost nedumeriți de faptul că au fost somați să părăsească sala de judecată.

Amintim că rolul mass-mediei este de a informa cetățenii țării asupra oricăror evenimente care le pot influența „viața, drepturile și interesele, iar una din obligațiile autorităților este de a asigura buna funcționare a instituțiilor și mecanismelor care oferă informațiile respective. În acest scop, mass-media are dreptul de a face imprimări audiovizuale, să filmeze și să fotografieze, precum și să asiste la şedinţele publice ale instanţelor de judecată de orice nivel”, se arată în declarația ONG-urilor.

Semnatarii declarației au subliniat, pe această cale, că în subiectele cu o rezonanță socială deosebită nu doar hotărârile de judecată sunt de interes public, ci și dezbaterile judiciare și argumentele părților. Or, în acest caz, prin acțiunile magistratei, nu doar jurnaliștilor li s-a îngrădit dreptul de a-și exercita meseria liber, dar și cetățenilor li s-a îngrădit dreptul de a avea acces la informație – drept prevăzut și în Constituție.

ONG-urile fac apel către Consiliul Superior la Magistraturii, organ cu atribuții de administrare a sistemului judecătoresc, să mențină un climat deschis în justiție și să susțină presa în efortul său de a reflecta evenimentele importante de pe agenda publică.

Lista organizațiilor semnatare:

Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociația Presei Independente
Asociația Presei Electronice
Centrul de Investigații Jurnalistice
Comitetul pentru Libertatea Presei
Asociația Telejurnaliștilor Independenți
Centrul ”Acces-Info”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram