/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Politologul Dionis Cenușă spune cum beneficiază democrații în urma deciziei de anulare a alegerilor

missing
20 iunie 2018, ora 10:52

El mai spune că în atenția acum nimerește judecătoarea Rodica Berdilo, care a adoptat o decizie cu adevărat controversată, „într-o țară unde justiția se numără printre instituțiile cu cea mai joasă credibilitate”, afirmă Cenușa.

„Primele reacții ale opoziției extra-parlamentare și ale reprezentanților societății civile atacă decizia de judecată și o leagă de calculele și influențele politice ale Democraților, împreună sau fără de Socialiști. Acest lucru doar confirmă suspiciunile care planează deasupra sistemului judecătoresc și care destabilizează încrederea publică în ceea ce partenerii externi vor să vadă în Moldova – statul de drept”, afirmă politologul.

El mai spune că opoziția extra-parlamentară promite proteste în masă, care vor fi întrerupte de sezonul de vacanțe. „Acest lucru însă cu adevărat contează mai puțin pentru opoziție, care simte datoria deplină de a reacționa față de această injustiție, provocată de o decizie dubioasă. Or, agitație în ziua alegerilor o fac mulți candidați prin tot felul de căi, este însă aceasta o motivația suficientă pentru a invalida alegeri la care au participat 248,946 de persoane?”, afirmă Cenușă.

El mai spune că de această decizie beneficiază popular-europenii, care vor deține funcția de interimat în primăria capitalei până la alegerile locale din 2019. Potrivit lui, și democrații beneficiază de situația dată.

„În primul rând, capitala revine pe un teren neutru, în loc să fie atașată la agenda politică a Platformei DA. Acest lucru înseamnă că sondajele pe care le fac Democrații nu arată succese majore de extindere electorală a acestora. De aceea, trebuie de minimizat riscurile care pot veni de la popularitatea prea mare a opoziției extra-parlamentare. În al doilea rând, invalidarea alegerilor va crea o presiune publică asupa judecătoarei cu pricină și a lui Ion Ceban, care de fapt sunt figuranții vizibili în toată această situația. Democrații au făcut mai mutle declarații post-alegeri prin care au transmis semnalul că susțin candidatura lui Năstase și chiar urmau să-l ajute în noua funcția (interviul lui Vlad Plahotniuc). Din acest considerent, duplicitatea Democraților deși este clară va fi mai greu de contrazis decât vinovăția Socialiștilor, care l-au acuzat pe Năstase de agitație electorală și astfel au provocat invalidarea. În al treilea rând, declanșarea protestelor în masă pe care le-a promis Andrei Năstase constituie un prilej nou pentru Democrați de a testa capacitatea moldovenilor de a se mobiliza și de a protesta în mod eficace. Protestele vor avea loc într-o perioada deloc simplă și va trebui să depășească obstacole, precum perioada estivală, când o parte din populație este în vacanță, iar alta la munci agricole. Astfel, pe de o parte, Democrații vor avea posibilitate a să elimine o parte din ‘aburii de sub cap’, cu scopul de anticipa eventuale proteste mai mari pe viitor. Pe de altă parte, protestele vor viza Socialiștii, pe care Democrații îi folosesc în calitate de ‘dușmani interni’ pentru a-și consolida propriul rating. Sigur, va fi o echilibristică complicată pentru Democrați, dar aparent ei merg la asemenea riscuri pentru că înțeleg că alegerile parlamentare din acest an sunt cu adevărat importante”, a scris Cenușă pe o rețea de socializare.

La finalul comentariului său, Cenușă se întreabă „dacă rezultatele alegerilor parlamentare nu ar putea deveni victimă a justiției, dacă rezultatele nu vor aranja pe cineva?”.

Amintim că, marți seara judecătoarea Rodica Berdilo a pronunțat o decizie de nevalidare a rezultatelor scrutinului și mandatului primarului ales. Năstase, cel a care a câștigat alegerile în cel de-al doilea tur, a declarat că va contesta decizia și a chemat oamenii să se pregătească de proteste.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram