Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, susține că alegerile au fost recunoscute de toți observatorii, iar voința poporului trebuie respectată. În același timp, Ambasada SUA la Chișinău spune că examinează îndeaproape detaliile referitor la decizia și lucrează împreună cu partenerii pentru a asigura supremația valorilor democratice. Opiniile au fost expuse pe rețele sociale.

Principiul primordial al unui stat democratic este dreptul poporului de a-şi alege propria conducere. Invalidarea neaşteptată şi netransparentă de ieri a alegerilor pentru primarul de Chişinău, în urma cărora s-a determinat un învingător cert, este o evoluţie îngrijorătoare, care continuă și în prezent erodarea încrederii cetăţenilor moldoveni în procesul democratic. Statele Unite examinează îndeaproape detaliile referitoare la această decizie şi lucrăm cu partenerii noştri din societatea civilă şi din comunitatea diplomatică pentru a asigura supremația valorilor democratice adevărate”, este mesajul postat pe pagina ambasadei SUA la Chișinău.

Sunt extrem de îngrijorat de nevalidarea mandatului primarului ales al Chișinăului. Toți observatorii au recunoscut rezultatele alegerilor de la Chișinău. Voința poporului trebuie respectată în orice societate care aspiră să fie democratică. Acestea sunt valori europene” a scris Peter pe o rețea de socializare.

Amintim că,printr-o decizie a instnaței rezultatelor scrutinului și mandatului primarului ales au fost declarate nevalide. Decizia a fost contestată de Andrei Năstase. Socialistul Ion Ceban a declarat că și PSRM urmează să conteste decizia.

De asemenea, astăzi, miercuri, 20 iunie, la Chișinău s-au anunțat două proteste unul organizat de PAS; PLDM și Platforma Da în fața primăriei Chișinău, iar altul este organizat de un grup de cetățeni în fața sediului PDM.