/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. Germania va transfera de urgență mii de obuze Kievului

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: Ce poate fi mai frumos decât un hobby transformat în profesie

20 iunie 2018, ora 13:01

TV8.md: Ce reprezintă pentru tine postul de televiziune TV8?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: În luna februarie m-a sunat Veaceslav Pîslari, proaspăt ales director TV8. Cu el ne cunoaștem de mulți ani. A fost unul dintre experții în materie de fotbal, prezent deseori în emisiunile mele anterioare. M-a întrebat dacă mi-ar place să fac parte din echipa lui. Am zis da. Și din 4 aprilie am pornit proiectul SPORT8, un talk-show despre fotbal și altele. Iar în scurt timp am transmis în premieră la TV8 un meci de fotbal, în direct. Și încă ce meci! Finala Cupei Moldovei Orange! Mereu mi-am dorit un director de televiziune care să iubească fotbalul și care să-l înțeleagă. Datorită lui Veaceslav Pîslari sunt posibile toate proiectele de sport de la TV8.

TV8.md: Înainte de a veni la TV8, ai lipsit de pe micile ecrane o perioadă, ce a cauzat această absență? Te-ai plictisit la un moment dat de televiziune?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: Televiziunile de la noi fac majoritatea timpului politică și aproape deloc sport. De educație nu mai zic… Uitați-vă ce s-a întâmplat cu Publika, acolo unde am pus suflet și efort să realizez ceea ce n-a mai reușit nimeni până în 2010 în materie de sport… Cu regret, televiziunile din Moldova nu sunt independente, ci sunt finanțate de oameni cu bani, pe care nu-i interesează altceva decât protejarea propriilor afaceri. Iar asta se poate face doar prin promovarea anumitor interese politice. Multe televiziuni sunt un simplu instrument de manipulare. N-au nimic comun cu presa. Sportul este un domeniu special. El trăiește într-o lume aparte, deosebită. E greu să înțelegi dacă nu ești pasionat de sport. Nu face audiență majoră decât la marile evenimente, cum ar fi campionate mondiale, europene sau Jocuri Olimpice. Mai sunt și competițiile de club, gen Champions League, care-ți pot aduce rating similar telenovelelor. În rest, tot ce se face este pentru a susține aceste evenimente. Noi le numim preliminarii. Sau campionat. De aceea audiența emisiunilor de sport nu este una mare, dar stabilă. Eu cunosc persoane care nu se uită niciodată la emisiunile mele, dar care știu cu lux de amănunte ce s-a discutat la emisiune. Sportul e greu să-l înțelegi dacă nu-l iubești.

TV8.md: Ai activat și în cadrul altor televiziuni, despre TV8 ce poți spune?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: TV8 este unul din cele 2 posturi echidistante care au mai rămas în Moldova și cu asta am spus totul. Însă, deocamdată TV8 înseamnă Știrile cu Angela Gonța și Politica Natalie Morari. E multă lume tânără, fără experiență, dar care vrea să facă televiziune adevărată. Important ca această lume să fie susținută. Nu în ultimul rând financiar.

TV8.md: Ești unul dintre puținii jurnaliști care scriu despre sport din țară, ce poți să ne spui despre jurnalismul sportiv din Moldova?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: E pe cale de dispariție. Cu regret. Dacă se menține tendința asta de politizare excesivă a presei, jurnalismul sportiv n-are nicio șansă de supraviețuire. Deja de câțiva ani nu mai avem nici un ziar de sport! Iar majoritatea posturilor au renunțat la prezentatorii de sport. Cred că toate. TV8 nici măcar știri din sport nu are… Cei mai buni jurnaliști sportivi se reprofilează, iar cei tineri n-au de la cine învăța și dau un produs de o calitate îndoielnică. Păcat! Pentru că era cel mai frumos jurnalism. Ce poate fi mai frumos decât un hobby transformat în profesie…

TV8.md: La un moment dat te-ai reprofilat și tu și ai activat în calitate de manager sportiv. Ce ne poți spune despre această experiență?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: Am activat o perioadă de timp la câteva cluburi de fotbal. A fost o experiență foarte utilă pentru că am avut ocazia să văd fotbalul din interior. Asta mă ajută foarte mult în meseria de jurnalist. Am aflat lucruri pe care nu le-aș fi aflat niciodată în alte condiții. Plus că, în timp, am învățat o meserie nouă, cea de manager sportiv. La fotbal, de multe ori, experiența bate cartea. Dar trebuie să și citești, să înveți continuu din experiența cluburilor mari, din experiența cluburilor cu tradiții din Europa. Dacă nu înveți continuu te plafonezi. De asta unele cluburi nu progresează. Pentru că nu au manageri calificați.

TV8.md: Cine sunt patronii cluburilor sportive din Moldova?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: Majoritatea cluburilor sportive din Moldova sunt fondate datorită unor oameni cu bani, care vor să investească în sport din plăcere. Asta e prima formulare. Iar a doua ar fi: majoritatea CS din MD sunt niște jucării ale unor oameni mari, cu bani mulți, care n-au avut copilărie. Acești oameni mari, cu bani, se joacă cu aceste jucării până când se plictisesc sau până văd că jucăria le mănâncă prea mulți bani și le abandonează. Astfel se explică faptul că în Moldova cluburile de fotbal apar și dispar ca ciupercile după ploaie.

TV8.md: Ce părere ai despre echipa Națională de fotbal?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: Este echipa mea de suflet. Prima echipă cu care țin încă de la fondare și cu care voi ține, probabil, până la dispariție. Păcat că unii o folosesc în scopuri personale. Dar asta se întâmplă peste tot. Este echipa despre care scriu și vorbesc cel mai mult, pentru că ea mă reprezintă. Și consider că despre echipa Națională au dreptul să vorbească, să critice sau să laude, să-și spună părerea toți care simt ca mine. Pentru că la stadion vin să susțină frenetic Naționala cei ca mine. Noi o ocărâm și noi o miluim. Ca pe copilul nostru. Cei care au copii vor înțelege. Cei care încă nu au vor înțelege mai târziu.

TV8.md: De trei luni ești prezentatorul emisiunii SPORT8, la ce surprize se pot aștepta telespectatorii pe viitor?

Sandu Grecu, prezentator SPORT8: Deocamdată mergem cu formatul actual, cu unele rubrici pe care încercăm să le încadrăm în program. Cele care vor avea priză la public vor rămâne, care nu – nu. Mult depinde de ce vor dori oamenii să vadă. Periodic facem câte un chestionar printre abonații paginii noastre de facebook. Bani de site încă n-am adunat. Știu că ar fi bine. Multe lucruri ar fi bine să le facem și le vom face, pe rând.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram