Situația de la Chișinău va fi discutată mâine dimineață în comisia de afaceri externe a Parlamentului European, care a chemat de urgență Serviciul de Acțiune Externă să prezinte situația creată de anularea rezultatului alegerii lui Andrei Năstase, anunță pe pagina sa de facebook Europarlamentarul Cristian Preda. Decizia instanței de judecată de a nu valida mandatul de primar al lui Andrei Năstase, cel a care a câștigat alegerile în cel de-al doilea tur,creează un precedent foarte periculos și a fost o decizie politică. Declarația a fost făcută de către Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice, în cadrul emisiunii „Politică” de la TV8. De partea cealaltă, juristul partidului Socialiștilor a precizat că PȘRM nu a cerut invalidarea alegerilor, ci doar o expunere asupra încălcărilor invocate.

Aici, aspectul juridic este doar 20% și 80% este decizia luată politic. Aceasta creează un precedent periculos, pentru că a fost trecută o linie roșie și cetățenilor li s-a luat dreptul de a alege și acest lucru este foarte periculos,” a spus Vladislav Kulminski, director executiv Institutul pentru Inițiative Strategice.

Totodată, Kulminski consideră că această decizie este una suspectă.

Ceea ce am văzut acum înseamnă că guvernarea nu a fost în stare să se împace cu victoria unui candidat care este incomod, care este de opoziție și este dușmanul guvernării,” a adăugat Kulminski.

Juristul Partidului Socialiștilor, Fadei Nagacevschi, prezent și el la emisiune, a declarat că judecătoarea nu a emis o hotărâre arbitrară, ci s-a bazat pe niște încheieri irevocabile, emise pe 15 iunie de Curtea Supremă.

Justiția nu se face în public, nu se face în Piața Marii Adunări Naționale. Trei ore, judecătoarea a deliberat ceea ce presupune că a stat și a analizat la rece toate argumentele,” a declarat Fadei Nagacevschi, jurist PSRM.

Nagacevschi a mai precizat că PSRM nu a cerut ca rezultatul alegerilor locale să fie declarat nul, ci doar a dorit o clarificare a situației. Potrivit lui, în două săptămâni ar urma să se pună punct la disputele dintre Platforma DA și PSRM, în instanță.