În cazul în care decizia judecătoarei Berdilova fi menținută până la final, experții au identificat două posibile scenarii. Fie vom avea din nou alegeri, fie capitală va fi condusă de un interimar până la scrutinul următor. Comisia Electorală Centrală s-a abținut de la comentarii.

În opinia directorului de programe de la Promo-Lex, o variantă este organizarea votării repetate.

În cazul în care într-un final prin decizie irevocabilă se constată nulitatea alegerilor, în termen de 2 săptămâni Comisia Electorală Centrală trebuie să dispună votarea repetată. Noi nu putem acum să încercăm să ghicim de la ce etapă sau pentru ce etapă se face votarea repetată. Se face votare repetată pentru turul 1, se face votare repetată pentru turul 2, nu știu,” a spus Pavel Postică. director de programe „PROMO-LEX”.

Codul electoral spune că „Dacă vacanța funcției de primar al localității a apărut în ultimul an înainte de expirarea mandatului, alegeri noi pentru funcția de primar nu se organizează.”

Deci, la cârma primăriei rămâne să exercite atribuțiile primar interimar până nu va fi , fie validate aceste alegeri fie deja vor fi alegeri ordinare locale la vara viitoare. Dat fiind că deja termenul e mai mic de un an de zile și în această perioadă nu se mai organizează nici alegeri noi, nici repetate nimic,” a menționat Dumitru Pavel, avocat.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a spus că nu oferă comentarii asupra subiectului până nu va vedea hotărârea motivată emisă de judecătoria Centru. Între timp, avocatul lui Andrei Năstase a declarat ca a atacat decizia la Curtea de Apel. Și socialistul Ion Ceban a spus că decizia de ieri este ilegală și, la fel, intenționează să o conteste.

Odată ce o să avem motivarea, o să depunem și noi la Curtea de Apel toate documentele necesare pentru a anula în întregime această hotărâre,” a declarat Ion Ceban, președintele Fracțiunii PSRM în CMC.

Ședința de judecată în care s-a examinat rezultatul alegerilor a avut loc cu ușile închise. Judecătoarea a alungat jurnaliștii din sală, amenințându-i cu amendă.

Decizia a fost pronunțată după trei ore de deliberări.

În tot acest timp în fața judecătoriei au protestat câteva zeci de oameni care au venit să-l susțină pe Andrei Năstase. Mulțimea a spus că va protesta până nu vor obține dreptate.

Va trebui să ieșim la proteste de amploare dacă ei vor scuipa în continuare în sufletul acestui popor, în votul nostru, în voința noastră,” a spus Andrei Năstase, președinte PPDA.

Andrei Năstase a câștigat cel de-al doilea tur al alegerilor locale după ce pentru el și-au dat votul aproape 53 la sută din numărul total de alegători.