/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

CEC răspunde societății civile și spune că acuzațiile sunt exagerate și lipsite de fond

missing
21 iunie 2018, ora 08:17

CEC precizează că modificările operate la Regulamentul privind statutul observatorilor și procedura de acreditare a acestora sunt de ordin tehnic și au drept scop doar îmbunătățirea procesului electoral, sub aspectul procedurii de acreditare a observatorilor, și nu încalcă careva prevederi din legislația națională. „Modificările nu vor influența în nici un fel activitatea observatorilor și nu va solicita careva eforturi exagerate din partea persoanei care își dorește să fie observator la alegeri și nici din partea instituției pe care o va reprezenta”, se spune într-un comunicat al instituției.

Instituția s-a referit și la introducerea unui formular, ce urmează a fi completat către persoanele care doresc să fie acreditate în calitate de observatori naționali, menționând că modificarea dată a fost efectuată din mai multe raționamente și a fost discutată cu reprezentații societății civile și anterior. „Astfel, încă la data de 16 august 2016, Centrul Național pentru protecția datelor cu caracter personal a recomandat Comisiei să elaboreze un formular tipizat prin care persoana oferă permisiunea autorităților electorale să-i prelucreze datele sale personale, declară pe propria răspundere că a luat cunoștință cu prevederile legale referitoare la protecția datelor și se obligă să păstreze confidențialitatea datelor care i-au devenit cunoscute în activitatea desfășurată. Totodată, a fost uniformizată procedura de acreditare a observatorilor naționali și internaționali. Menționăm că necesitatea prezentării unui formular pentru acreditarea observatorilor internaționali la alegerile desfășurate în Republica Moldova, a fost introdusă încă în 2014, iar până în prezent nu au fost sesizate careva deficiențe la completarea și transmiterea acestora către CEC” se spune într-un comunicat remis presei.

Amintim că, mai multe ONG-uri din Republica Moldova s-au arătat revoltați de noua hotărâre a Comisiei Electorale Centrale, care impune noi condiții pentru acreditarea observatorilor la alegeri. Reprezentanții societății civile cer abrogarea acesteia, pe motiv că presupune condiții abuzive și limitative în domeniul monitorizării alegerilor. Reprezentanții CEC susțin că noile modificări sunt nesemnificative.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram