/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 789: Lovitură Rusiei și asalt uriaș! Șeful spionajului militar de la Kiev prezice vremuri și mai grele

Deputat din primul Parlament, printre beneficiarii unui offshore din Panama

missing
21 iunie 2018, ora 11:59

O armată de consultanți offshore de la compania cipriotă Consulco a acționat pe frontul avocaților panamezi de la Mossack Fonseca, din numele generalului Ion Costaș. Operațiunea confidențială s-a derulat în luna aprilie 2016, la doar câteva zile de la publicarea anchetei globale cunoscută ca #PanamaPapers.

Mai exact, pe 15 aprilie 2016, Mirzella Tuñón, angajată la biroul Mossack Fonseca din Panama, i-a informat pe partenerii din Cipru de la Consulco, printr-un e-mail, că informația despre acționarii companiilor nu va mai fi confidențială, ci va fi publică. Iar în conformitate cu legile panameze le-a cerut informații despre beneficiarul real al companiei Smankro Incorporation, facturi care să-i confirme adresa fizică și informații despre activitățile firmei, dar și țările în care aceasta este activă.

În aceiași zi, o consultantă offshore de la Consalco le-a dezvăluit panamezilor cine este ultimul beneficiar al companiei Smankro Incorporation, ascuns în spatele unor oameni de paie și proprietari fictivi.

Numele lui este Ion Costaș, iar principalele activități ale companiei sunt IT, tranzacționare, comercializarea vinului, iar țările de acțiune fiind România, Cipru și Kazahstan.

Smankro Incorporation este o companie din Panama înregistrată în 2014 de către Mossack Fonseca. De la nașterea ei, în documente, au figurat doar părinți adoptivi anonimi: agenți proxy și companii înregistrate în alte paradisuri fiscale. Abia când cei de la Consalco au fost obligați să tragă cortina, ca urmare a scandalului global #PanamaPapers, am putut afla cine este adevăratul părinte al firmei din Panama – Ion Costaș.

În Republica Moldova, Costaș administrează compania East Star Consulting, iar în România – Crystal System. Ambele societăți specializate în consultanță și inginerie IT fac parte din holdingul Crystal System Group Limited din Cipru, activ și pe piața din Grecia și Albania.

Potrivit datelor obținute de RISE, Registrul companiilor din Cipru îi indică drept acționari minoritari pe profesorul Răzvan Bologa de la Academia de Studii Economice din România și pe omul de afaceri italian Canzio Dovigo, iar în calitate de acționar majoritar – Cerentia Management Ltd, o societate cipriotă de tip paravan.

Contactat de RISE Moldova, generalul Ion Costaș a recunoscut conexiunea cu firma din Panama, însă ne-a spus că nu el este beneficiarul real al companiei – așa cum arată documentele Mossack Fonseca.

Mai multe detalii AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram