Cunoscutul preot Maxim Melinți nu mai poate oficia slujbe religioase. Despre acest fapt informează mitropolia Moldovei, printr-un decret publicat pe pagina oficială, unde se spune că parohul bisericii din Ghidighici că ar fi promovat și încurajat minoritățile sexuale. Maxim Melinți nu a vrut să comenteze interdicția. Aceasta va fi retrasă doar după ce preotul se va pocăi public.

Astfel, Mitropolia susține că „pentru activitățile îndreptate spre tulburarea și răsturnarea bunei rânduieli bisericești care în mod calomnios au dovedit neascultare față de ierarhia bisericească prin multitudinea acțiunilor repetate „de promovare și încurajare a minorităților sexuale, contribuția la dezvoltarea mișcării LGBT din Republica Moldova”, manifestate public prin utilizarea calității de preot, implicarea frecventă întru susținerea minorităților sodomite și promovarea manifestării comportamentelor netradiționale şi prin aceasta a păcatelor strigătoare la cer, toate contribuind la denigrarea imaginii Bisericii Ortodoxe din Moldova, cât și a confraților clerici, sunteți oprit de a săvârși cele Sfinte fără dreptul de a oferi binecuvântări și de a purta crucea pectorală începând cu data de 21 iunie 2018, până la aducerea pocăinței depline în mod public!”.

Ulterior, el a scris pe pagina sa de facebook că: „Niciodată nu mi-am exprimat opinia față de comunitatea LGBT. Există risc înalt de infectare HIV în acest grup. Mesajul meu era și rămâne mereu pașnic, binevoitor, inclusiv îndemnul la pocăință, abstinență și componente fără de risc”.

În anul 2017, preotul Maxim Melinti a fost premiat de ONU Moldova pentru o abordare incluzivă și răsturnarea stereotipurilor în slujirea cotidiană. Preotul, care oficiază slujbe în satul Ghidighici a devenit cunoscut și apreciat datorită viziunilor moderne și atitudinii pe care o manifestă față de religie, credință și Biserica Ortodoxă, în general. După acest anunț, mai multe persoane, inclusiv politicieni, au postat pe pagina de socializare a lui Melinti mesaje în susținerea acestuia și au criticat decizia luată de Mitropolia Moldovei.