/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

/VIDEO/ De stat sau private. Majoritatea părinților care duc copiii la grădinițele private se declară mulțumiți

missing
21 iunie 2018, ora 18:08

Parinții care optează pentru grădinițele private spun că au făcut această alegere, în primul rând, datorită numărului mic de copii din grupe, ceea ce le permite educatorilor să acorde suficient timp fiecărui micuț. Printre atuuri, se mai numără un confort mai mare, dar și o alimentație mai variată.

Condițiile sunt cu mult mai bune, e mult mai curat, mâncarea este mult mai calitativă și în general sunt sigură că este mai bun pentru copil. Au aistentă medical toată ziua, permanent copii sunt supravegheați, este și doamna psiholog care se ocupă de ei permanent.”

„Încrederea este în grădinițele private fiindcă este altă atitudine și mâncarea și educația și condițiile de existență. Mai multe grădinițe să fie așa, aici le dau cunoștințe, iar după asta nimeresc la școală și sunt pregătiți mai bine.”

Reprezenta unei grădinițe private din capitală spune că, în comparație cu instituțiile de stat, la cea unde activează și ea educatorii nu sunt impuși să dea rapoarte obositoare și inutile.

Raportăm la practicile europene unde se pune mai mult accent pe prezentarea inteligenței emoționale a copilului, pe o atitudine grijulie pentru că copilul trebuie să crească într-un mediu în siguranță și încredere. Și apropo spre deosebire de instituțiile de stat în care ședințele se rezumă la rapoarte și educatorii sunt confundați în tot felul de material, rapoarte și tot felul de caiete scrise, ședințele noastre sunt despre cum putem să ne îmbunătățim,” a spus Tatiana Balan, coordonator proiecte educaționale grădinița privată.

Între timp, părinții care optează pentru grădinițele de stat spun că sunt mulțumiți de condițiile pe care le oferă acestea.

Noi mergem în grădiniță de stat și suntem satisfăcuți, copilul dacă are de mâncat mănâncă ce i se oferă plus alimentația acasă se completează. În privată părinții nu au toate posibilitățile ca să-i dea pe copii acolo, iar de stat totuși e altceva.”

Copiii mei frecventează grădinița de stat. La privat trebuie mai mult de achitat, trebuie mai mulți bani.”

Eu nu știu care este avantajul lor în fața noastră sau invers. Eu cred că plusul lor este numai că sunt mai puțini copii, în rest noi acum în ultimul timp avem o alimentație foarte bună, corectă, conform meniului aprobat de către Centrul de Sănătate Publică. Acolo posibil au servicii educaționale mai multe, au engleză, au dansuri, au muzică, au instrumente,” a menționat Lidia Alexa, directoare Grădinița nr.6.

Luni, la ședința operativă a primăriei, Ruslan Codreanu a atenționat părinții care-și dau copiii la grădinițele private să fie mai precauți.

Vreau ca fiecare părinte să înțeleagă că își asumă riscul atunci când își duce copilul la un SRL Business că aceste instituții nu sunt acreditate nici de Ministerul Educației, aceste instituții nu obțin nici o autorizație de la DGETS, noi nu controlăm nici curiculum după care copii sunt educați acolo, noi nu putem controla nici din punctele de vedere a normelor sanitare activitatea instituției respective,” a atenționat Ruslan Codreanu, primar interimar Chișinău.

Avem toate autorizațiile de funcționare la timp, iar controalele și probele de laborator care se prelevează de la noi sunt și ele conform termenului prevăzut de lege. Despre colaborarea cu Ministerul Educației este un pic altfel, la început instituția noastră s-a supus rigorilor, a pregătit toate planurile de activitate, iar după asta am zis că noi o să fim o altfel de instituție de stat, era prea multă muncă pe hârtie, iar noi ne dorim să facem altceva,” a adăugat Tatiana Balan.

Constatările Centrului de Sănătate Publică arată că la grădinițele private nu au fost depistate încălcări grave.

Toate grădinițele inclusiv și cele private sunt planificate pentru evaluarea anuală deoarece așa prevede legislația cel puțin o data în an să fie verificate. În caz că sunt cazuri de îmbolnăviri în grup, dacă sunt petiții atunci se face o evaluare inopinată când persoana nu este preîntâmpinată, nu cunoaște, noi venim și facem o verificare și atunci când persoana singură solicit săi se facă o verificare. Ceva ieșit din comun noi nu am constatat în instituțiile private,” a spus Eudochia Tcaci, șef adjunct CSP.

Taxele pentru grădinițele private încep de la 150 de euro și ajung la câteva sute. Educația în instituțiile de stat este gratuită. Părinții achită bonul alimentar și, la dorință, fac donații benevole pentru îmbunătățirea condițiilor din grădinițe. În municipiu sunt peste 150 de grădinițe de stat, în timp ce numărul celor private nu este cunoscut cu certitudine, fiind de câteva zeci.

Reporter: Carolina Bețivu
Imagine: Oleg Cozlov

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram