/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

O nouă piesă în „The Russian Laundromat”. Doi moldoveni, dintre care unul apropiatul lui Platon, directorii unor firme offshore

missing
22 iunie 2018, ora 13:11

În combinația creatoarelor de firme offshore mai apare un cetățean al Republicii Moldova, conectat la bancherul Veaceslav Platon, anchetat pentru suspiciuni privind implicarea în „The Russian Laundromat”.

Vizalot Limited a fost înființată, în 2002, în paradisul fiscal din Bahamas și utilizată în mai multe inginerii financiare din Europa de Est. În 2011 a fost folosită într-un litigiu din Republica Moldova, parte din puzzele-ul „The Russian Laundromat” – mașina prin care rușii au spălat 20 de miliarde de dolari.

Aceasta a apărut după ce, la data de 7 iulie 2010, Vizalot Limited a încheiat un contract fictiv cu o firmă-fantomă din Marea Britanie. Prima s-a oferit să-i achite celeilalte o suma de 200 de milioane de dolari.

Plata urma să fie făcută în termen de 5 luni de la semnarea contractului, iar în calitate de garanți au figurat două companii din Federația Rusă și un cetățean moldovean – inclus în schemă doar ca procesul să fie examinat de judecătorii din Republica Moldova care trebuiau să certifice datoria fictivă printr-o decizie judecătorească.

Așa și s-a întâmplat. Pe 15 februarie 2011, judecătorul Igor Vornicescu de la Judecătoria Chișinău (sediul Râșcani) a emis o ordonanță prin care a dispus încasarea datoriei de 200 milioane de dolari în beneficiul firmei-fantomă britanice Ronida Invest LLP, reprezentată de un interpus ucrainean. Peste un an de la „ordonanța de 200 de milioane de dolari”, judecătorul Vornicescu a plecat din sistemul judecătoresc și a trecut în cealaltă tabără. A devenit avocat.

Acum, fostul magistrat este judecat penal în „Dosarul Laundromat” pentru „pronunțarea unei decizii contrare legii, soldată cu urmări grave”. Procurorii susțin că, Vornicescu nu trebuia să examineze cauza cu o datorie uriașă din motiv că la dosar au fost anexate mai multe documente incomplete, inclusiv acte neautentificate notarial și fără a fi traduse în limba română.

De la înființare, Vizalot Limited se afla în administrarea casei de avocatură Mossack Fonseca din Bahamas, însă ea a fost creată la solicitarea consultanților offshore de la Consulco, cu sediul în Cipru. La cererea unei consultante offshore la Consulco privind numele directorilor și ale acționarilor Vizalot Limited, o consultantă la Mossack Fonseca i-a răspund că, din 2 iunie 2016, noul director și acționar este cetățeanul moldovean, Valentin Ceban. Mai mult, aceasta le-a atașat și copia pașaportului. Contactat telefonic, Valentin Ceban a spus pentru RISE Moldova el nu are nicio conexiune cu firma din Bahamas.

În Republica Moldova, Ceban administrează societatea pe acțiuni Broking-VM care a activat pe piața de capital până în 2016, atunci când Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) i-a retras licența (Detalii, AICI). Motivul invocat de CNPF a fost că acționarul unic al Broking-VM și-a vândut partea unei firme britanice, fără a o informa în prealabil – așa cum prevede legislația.

Pe lângă Valentin Ceban, în convorbirile confidențiale ale angajatei de la Mossack Fonseca cu cea de la Consulco, apare și numele unui alt cetățean moldovean. Este vorba de Oleg Cervatiuc, un interpus care a făcut echipă cu bancherul Veaceslav Platon în mai multe inginerii financiare.

Practic, în aceleași convorbiri în care consultantele offshore discutau despre Vizalot Limited și Valentin Ceban, îl indicau și pe Oleg Cervatiuc drept director și proprietar al firmei din Bahamas – Plani Limited.

Citiți continuarea investigației AICI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram