/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Avocații anunță protest în fața Curții de Apel împotriva aplicării excesive a arestului. Când va avea loc

missing
23 iunie 2018, ora 11:58

Avocații spun că deși Comitetul European pentru Prevenirea Torturii şi a Tratamentelor sau Pedepselor Inumane sau Degradante (CPT) și Curtea europeană a drepturilor omului a calificat condițiile de detenție din Instituția Penitenciară nr. 13 ca fiind inumane și degradante, măsura excepțională a arestului a fost redusă la o formalitate banală, fără ca instituțiile care o solicită și le aplică, să justifice imposibilitatea aplicării unor măsuri non-privative de libertate.

În acest context, Uniunea Avocaților din Republica Moldova anunță avocații, avocații stagiari, instanțele de judecată, organele de urmărire penală, dar și autoritățile publice, că protestul avocaților va avea loc pe data de 26 iunie 2018, între orele 10.00 – 12.00, în fața sediului Curții de Apel Chișinău, str. Teilor 4.

La 26 iunie 2018 avocații și avocații stagiari, pe întreaga zi nu vor participa la judecarea niciunei cauze penale, civile și contravenționale aflate pe rolul instanțelor de judecată de toate nivelurile. Totodată avocații nu vor participa la acțiuni de urmărire penală efectuate de organele de urmărire penală (Procuratura, Poliția de frontieră, Inspectoratul General al Poliției, ș.a.).

Ținem să menționăm că excepție de la participarea la acțiunea de protest reprezintă următoarele cazuri:
– acțiunea procesuală de reținere;
– judecarea demersurilor privind aplicarea/prelungirea măsurilor preventive de arest, arest la domiciliu și controlul judiciar, dacă termenul expiră în data de 26 iunie 2018;
– custodia statului asupra cetățenilor străini și a apatrizilor.

„Uniunea Avocaților ține să reitereze că Articolul 3 al Convenției europene a drepturilor omului, potrivit căruia nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante, este singurul articol al Convenției care nu permite Statelor nici o derogare. Avocații bat alarma despre acest fapt de mai mulți ani și, deși problema dată a fost ridicată de înalți funcționari europeni, recunoscută de mai mulți miniștri ai justiției, recent și la nivel de prim-ministru al Republicii Moldova, plasarea persoanelor în arest în condiții inumane și degradante continuă să fie o formă instituționalizată de umilire și de intimidare a persoanelor” se mai arată în declarația uniunii.

Organizatorii protestului mai spun că de Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii, Consiliul Uniunii Avocaților la 9 iunie 2018 a hotărât declanșarea unei acțiuni de protest împotriva aplicării excesive a măsurii preventive sub formă de arest. Hotărârea rezidă din decizia quasi-unanimă a Congresului ordinar al avocaților din 6 octombrie 2017, prin care s-a exprimat dezacordul cu încălcarea sistemică a dreptului la libertate și siguranță a persoanelor și deținerea acestora în condiții inumane și degradante.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram