Premierul Pavel Filip a mulțumit țărilor care au susținut proiectul de rezoluție privind „Retragerea completă și necondiționată a forțelor militare străine de pe teritoriul Republicii Moldova”. În ceea ce privește țările care au votat împotrivă sau s-au abținut, prim-ministrul a specificat că este nevoie de mai multă comunicare, de un dialog consistent și pragmatic pe plan extern.

Aprobarea acestei rezoluții nu înseamnă neapărat retragerea imediată a trupelor ruse. Pentru noi este important însă că acest subiect, care din 2003 a dispărut de pe agenda reuniunilor ministeriale ale OSCE, este din nou pe masa comunității internaționale. Și nu ne vom opri aici. Prin rezoluția aprobată ne asigurăm că acest subiect va rămâne constant pe agenda Adunării Generale ONU, până când ultimul soldat rus nu va părăsi teritoriul Republicii Moldova”, a declarat șeful Executivului.

Declarația a fost făcută astăzi de prim-ministrul Pavel Filip, în cadrul unui briefing de presă susținut în legătură cu aprobarea de către Adunarea Generală ONU a rezoluției privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Republicii Moldova.

Menționăm că, potrivit documentului, autorităţile moldoveneşti insistă asupra retragerii necondiţionate şi complete a Grupului Operativ al Trupelor Ruse (GOTR) în virtutea aflării ilegale a acestuia pe teritoriul Republicii Moldova. Documentul nu vizează contingentul militar rus al forţelor de menţinere a păcii de pe Nistru, dislocat în conformitate cu prevederile Acordului moldo-rus de încetare a focului din 1992. Premierul a menționat că, uneori, GOTR este confundat în mod deliberat cu contingentul de pacificatori ruşi pentru a crea confuzii şi a induce în eroare opinia publică. Totodată, premierul a spus că și misiunea militară de pacificatori ar trebui să fie înlocuită cu o misiune internațională civilă, pentru că aceasta și-a epuizat mandatul.