Președintele SUA, Donald J. Trump, și-a anunțat intenția de a numi un nou ambasador SUA la Chișinău. Informația se regăsește pe pagina oficială a Casei Albe. Astfel, Trump îl propune pe Derek J. Hogan din Virginia, pentru a fi ambasador extraordinar și plenipotențiar al Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova.

Derek J. Hogan și-a făcut cariera în cadrul Serviciului de Externe Senior, clasă de consilier, iar în calitate de diplomat american activează din 1997. În prezent, este secretar executiv adjunct al Departamentului de Stat al Statelor Unite, poziție pe care o deține din 2017. Hogan este unul dintre experții departamentului de stat pentru Europa de Est, care a lucrat timp de cinci turnee în sau pe Europa de Est, inclusiv în Rusia. Diplomatul a deținut funcții de conducere înalte, atât la misiunile Statelor Unite ale Americii, cât și la nivel național pentru Departamentul de Stat.

Ultimul său turneu a fost în calitate de Chargé d’affaires și șef adjunct de misiune în Azerbaidjan în perioada 2013-2016 și ca reprezentant al Departamentului de Stat al echipelor de reconstrucție civilă militară din sud (provincia Uruzgan) și est (provincia Kunar ) Afganistan din 2008 până în 2009 – timp în care a demonstrat că posedă abilitățile de leadership, management, inovare și comunicare necesare pentru a reuși în medii de operare complexe.

Hogan a câștigat un premiu B.A. de la Universitatea din Pittsburgh și de la M.P.A. de la Școala de Afaceri Publice și Internaționale Woodrow Wilson de la Universitatea Princeton. Este beneficiar al mai multor premii superioare și meritorii de onoare de la Departamentul de Stat. Diplomatul este vorbitor de limba rusă și spaniolă.

Menționăm că, în prezent ambasadorul SUA la Chișinău este James D. Pettit care a fost numit în 2015.