/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Precizarea lui Șoigu, elicopter distrus și spioni deghizați! Kievul pregătește „cerul sângeriu”

Alegeri în Turcia: Erdogan a câştigat alegerile prezidenţiale în primul tur

missing
25 iunie 2018, ora 07:48

„Potrivit rezultatelor, se pare că Recep Tayyip Erdogan a câştigat majoritatea absolută a voturilor valabile”, ceea ce îi permite să fie reales din primul tur, a declarat preşedintele Înaltului Comitet Electoral (YSK), Sadi Güven, în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

Declaraţia preşedintelui YSK a fost primită cu strigăte de bucurie la sediul Partidului Dreptate şi Justiţie (AKP) al preşedintelui turc, potrivit unui corespondent al AFP.

Güven a declarat că 97,7 % din voturi au fost înregistrate în sistemul informatic al YSK, precizând că buletinele de vot care nu au fost încă numărate nu sunt suficiente pentru a-l priva pe Erdogan de o majoritate absolută.

Şeful YSK nu a prezentat rezultatul alegerilor prezidenţiale, însă agenţia de presă turcă Anadolu a indicat că Erdogan a câştigat scrutinul cu aproximativ 52,5% din voturi, potrivit unor rezultate parţiale după numărarea a aproape tuturor buletinelor de vot.

Turcii au votat duminică în cadrul unui dublu scrutin prezidenţial şi legislativ disputat între Erdogan, care domină scena politică turcă de 15 ani, şi o opoziţie hotărâtă să-i blocheze ascensiunea.

Potrivit Anadolu, partidul lui Erdogan AKP şi aliatul său ultra-naţionalist MHP îşi menţin majoritatea parlamentară cu aproximativ 53,6% din voturile exprimate.

Aceste alegeri sunt deosebit de importante pentru Turcia deoarece marchează tranziţia de la sistemul parlamentar actual la un sistem prezidenţial care îi va permite lui Erdogan să-şi extindă în mod semnificativ prerogativele.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram