Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va decide astăzi, 25 iunie, dacă recursul lui Andrei Năstase privind alegerile locale este admisibil sau nu. Astfel, Ziarul de Gardă a încercat să afle ce urmează dacă acesta va fi declarat inadmisibil, iar alegerile locale din Chișinău vor fi invalide. Comisia Electorală Centrală (CEC) nu a putut însă să vină cu un răspuns exact despre acțiunile ce urmează a fi întreprinse.

Un răspuns la întrebare nu am putut afla de la Alina Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale, care nu a răspuns la telefon, aflându-se într-o deplasare.

Iurie Ciocan, membru al CEC, a menționat că strategia de comunicare a instituției prevede că informațiile sunt oferite pentru presă doar de persoanele abilitate să răspundă la întrebări, respectiv, ne-a recomandat să-l contactăm pe secretarul CEC, Veaceslav Agrigoroae. Acesta, la rândul său, ne-a informat că după luarea deciziei de către CSJ, CEC urmează să analizeze hotărârea luată și să stabilească acțiunile ulterioare. Agrigoroae a precizat că nu există o soluție deja stabilită.

Nici vicepreședintele CEC, Rodica Ciubotaru, nu a putut să ne ofere un răspuns exact: „Să nu anticipăm evenimentele. Așteptăm întotdeauna hotărârea definitivă a instanței de judecată și de vreme ce suntem organ colegial, membrii CEC se vor întruni și vom veni cu o poziție. Nu este o speță frecventă, e cumva o speță fără precedent. Vom discuta. Am și eu o viziune, dar nu mă pot expune”.

Potrivit Codului Electoral, dacă în anumite circumscripţii sau secţii de votare alegerile locale sunt declarate nevalabile sau nule, CEC dispune efectuarea, în termen de 2 săptămâni, a votării repetate pe baza aceloraşi liste electorale, cu aceleaşi candidaturi şi cu participarea aceloraşi consilii şi birouri electorale.

Pe 19 iunie, Judecătoria Chișinău a luat decizia prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general al municipiului Chișinău. La baza deciziei se află motivul agitației electorale pe care ambii candidați ar fi făcut-o în ziua alegerilor. Pe 21 iunie, Curtea de Apel a menținut hotărârea primei instanțe.

La 3 iunie, Andrei Năstase a câștigat mandatul de un an la șefia capitalei cu un avantaj de 12 644 de voturi față de contracandidatul său, Ion Ceban.