Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1032: Pe cine a trimis Zelenski ambasador în Turcia. Bilanțul atacului asupra Kievului

/DOC. VIDEO/ Cine sunt judecătorii CSJ care au declarat inadmisibil recursul lui Năstase privind alegerile locale

missing
25 iunie 2018, ora 19:07

Luiza Gafton a devenit judecătoare la Curtea Supremă de Justiție în luna mai anul trecut propusă de Consiliul Superior al Magistraturii. Anterior ea a ocupat funcția de vicepreședintă a Judecătoriei Chișinău, creată în urma fuziunii judecătoriilor din sectoarele Centru, Buiucani, Râşcani, Botanica şi Ciocana ale Capitalei. Iar, înainte ea a ocupat fotoliul de președintă a Judecătoriei sectorului Botanica, mai exact din martie 2014.

Potrivit declarație de avere pentru anul 2017, Gafton a avut salariu din funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție de 160.575 de lei, din funcția de magistrat la Judecătoria Chișinău de 102.587 de lei iar din cea de judecător la Judecătoria Botanica puțin peste 51 de mii de lei. Ea a mai avut o pensie de 124.800 de lei și din darea în arendă a unui bun aproximativ trei mii de lei. Magistrata este proprietara a patru terenuri agricole cu suprafața totală de 0,26 de hectare. Din 2012, ea deține un apartament de 51 de metri pătrați, pe care l-a cumpărat cu 284 mii de lei. Din 2008 conduce o mașină de model Land Rover pe care l-a cumpărat 424 de mii de lei. Iar, în 2016 un membru al familiei și-a cumpărat o mașină de model VAZ cu cinci mii de lei, fabricată în 2001. Este posesoarea a trei conturi bancare în care deține peste 11 mii de euro și puțin peste 29 de mii de lei.

Ion Druţă şi-a început cariera de magistrat în 1994. Zece ani mai târziu, în 2006, devine preşedinte al Judecătoriei Botanica. Mandatul său a fost prelungit pe un termen de 4 ani. În 2013, el a fost numit, în funcţia de judecător la Curtea Supremă de Justiţie. Iar, în 2018 a devenit președintele Curții Supreme de Justiție.

Ion Druță se număra printre judecătorii care riscau să fie cercetați penal pentru pronunţarea cu bună-ştiinţă a unei decizii contrare legii în dosarul companiei letone Aroma Floris. Membrii CSM nu au dat însă curs demersului procurorului genera de atunci. Cazul Aroma Floris S îşi are rădăcinile în anul 2010, când Ion Druţă, Iulia Sîrcu şi Valentina Clevadî au dispus ca avocatul Andrei Chiriac să primească de la compania letonă o datorie de patru milioane de lei. Datoria a ajuns să fie pusă în seama bugetului de stat. Druță a scăpat de răspundere și în cazul deciziei prin care, alături colegii săi, a obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Inițial sancționați disciplinar, ei au fost scutiți de pedeapsă de CSM. Anterior, Asociaţia Judecătorilor din Moldova, condusă de Ion Druţă, a criticat comentariile Ambasadorului UE la Chişinău, Pirkka Tapiola, privind condamnarea şi demiterea primarului oraşului Taraclia.

Averea declarată pentru anul 2017

Anul trecut Druță a obținut un salariu de 251 de mii de lei de la Curtea Supremă de Justiţie, iar soția acestuia a ridicat un salariu de 174 de mii de lei. Familia Druța deține o casă de locuit de 181 de metri pătrați cumpărată în 2012 cu 1,8 milioane de lei și a unui apartament de 69 de metri pătrați. În același timp, familia Druță este proprietara a trei terenuri.

În bănci, magistratul are 36 de mii de lei și peste șapte mii de euro. Totodată, în 2016, Druță a contractat un credit de 50 de mii de euro, care trebuie achitat în 2022. Familia judecătorului deține și două automobile prin mandat: o Honda CR-V și o Toyota Yaris.

Al treilea judecător este Victor Burduh, el a fost numit în funcție de judecător al Curții Supreme de Justiție în acest an. Anterior acesta a ocupat funcția de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău.

Potrivit declarației de avere completată în iunie 2018, anul trecut magistratul a avut un salariu de 91 de mii de la Judecătoria Chișinău, alte 182 de mii de la Judecătoria Chișinău și puțin peste două mii de lei de la Institutul Național al Justiției. Tot în 2017, magistratul a obținut 60 de mii de euro din vânzarea unui apartament în sectorul Ciocana al capitalei și două mii de lei pentru vânzarea unui teren într-un sat din Cimișlia. El a primit și două mii de lei în calitate de indemnizație de boală, iar soția acestuia a primit șase mii de lei indemnizație pentru îngrijirea copilului.

Burduh deține patru terenuri cu suprafața totală de 1,36 de hectare, o casă de locuit de 54 de metri pătrați și alte două imobile cu o suprafață totală de peste o sută de metri. Atât casa cât și imobilele au fost primite drept moștenire. În declarație magistratul mai indică și un apartament pe care îl deține în posesie, dar despre el nu indică alte informații.

Judecătorul deține o cote de participare din două publicații periodice: Vip Magazin și Revista „Elita Media”. Burduh mai are un credit de 200 de mii de lei scadent în 2018.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.