/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Mariana Rață, directoare de știri: TV8 este pentru mine și colegi șansa pe care ne-am dat-o ca să rămânem și să corectăm lucrurile în Moldova

25 iunie 2018, ora 13:16

TV8.md: TV8 aniversează un an de la lansare. Cum a fost acest an pentru tine?

Mariana Rață, director știri TV8: Pentru mine proiectul TV8 a început mai devreme, încă în iarna anului trecut, atunci când Natalia Morari m-a întrebat dacă vreau să vin în grupul de inițiativă pentru lansarea noului post TV. Natalia m-a prins în punctul în care eram dezamăgită de situația din republică și de jurnalism (investigații bune care sunt trecute cu vederea de instituțiile de drept) și eram decisă să renunț la tot și să plec din republică. Proiectul TV8 este pentru mine și mulți dintre colegi șansa pe care noi ne-am dat-o ca să rămânem și să corectăm lucrurile în Moldova. Ceea ce ne-am dorit noi la început a fost să creăm o televiziune în care să se facă jurnalism de calitate, cu profesionalism și pasiune. Și mă bucur că ne-a reușit să respectăm aceste angajamente. Un an însă este prea puțin pentru a judeca despre rezultate. Primul an a fost despre a construi o echipă, a învăța să luăm decizii înțelepte, uneori dureroase, și să ne ținem pe picioare atunci când provocările vor să ne dea jos.

TV8.md: Să faci investigații în Moldova este o mare provocare. Ție îți reușește. Ce secrete ai?

Mariana Rață, director știri TV8: Cred că cei mai buni jurnaliști de investigație sunt cei care țin sincer la Adevăr și sunt „alergici” la minciună, corupție, ilegalități. Nu cred că am secrete. Muncesc mult și cu dedicație la investigații. Sunt corectă cu sursele. Nu mă las influențată, nu accept jumătăți de adevăr și nu am frică. Mulți jurnaliști buni evită să se apuce de investigații pentru că le e frică sau pentru că e mult de muncă. După cum ați observat nu fac parte nici din categoria celor leneși, nici din cei fricoși.

TV8.md: Ai făcut de toate. Presa scrisa, on-line, tv… Ce îți este mai aproape?

Mariana Rață, director știri TV8: Mie îmi place să fac investigații, iar pentru un jurnalist desigur este important ca mesajul lui să ajungă la cât mai mulți oameni. Televiziunea oferă cel mai mare acces la public. În plus, e mare păcat că într-un stat cu atât de grave probleme de corupție, cu un miliard furat din sistemul bancar, cu sute de primari persecutați cu dosare penale, șantajați sau corupți ca să-și părăsească partidele, posturile de televiziune nu prea oferă emisiuni la care să se vorbească despre toate aceste probleme. Am avut de mulți ani un vis să pot crea un departament de investigații în cadrul unei televiziuni care să facă anchete TV serioase despre corupția și injustiția din Moldova. Sper mult că emisiunea Cutia Neagră va reuși să devină acest proiect de suflet pe care mi-l doresc. Din păcate, pentru asta nu e nevoie doar de dorință. Din cauza exodului masiv al jurnaliștilor din Moldova, astăzi este foarte greu să găsești jurnaliști de investigație pe care să îi cooptezi într-un asemenea proiect. În plus, investigațiile sunt un produs scump și e nevoie și de o finanțare pe măsură. Din toamnă, Cutia Neagră va veni cu un nou format și cu mai multe elemente de investigații.

TV8.md: Presa scrie, „caravana trece”. Nu ai impresia că politicienilor nu prea le pasă de puterea a patra?

Mariana Rață, director știri TV8: Acesta este un fenomen obișnuit pentru un stat în care presa nu e putere. Peste 80 la sută din presă este controlată politic. Firește nu prea are cine să îi responsabilizeze pe politicieni, mai ales când și societății îi e deja lehamite de activism. Presa se poate face respectată doar dacă se respectă: nu acceptă să lucreze la comandă, nu permite politicienilor să le dea lecții, să îi insulte, să facă glume pe seama jurnaliștilor. Să nu uităm, jurnaliștii își fac munca în numele cetățenilor. Rolul nostru este de a educa publicul să fie responsabil și să ceară socoteală Puterii pentru toate eșecurile și hoțiile. Când vom reuși, cred că politicienilor le va păsa mai mult de puterea presei.

TV8.md: Ce spune fetița ta când o anunți că astăzi, pentru a nu știu câtă oară, iar ai ședința seara?

Mariana Rață, director știri TV8: Fetița mea, din păcate, s-a obișnuit că mama ei este foarte ocupată. Eu am avut mereu un program de muncă încărcat, combinând mai multe joburi, având mai multe angajamente de serviciu. Am mare noroc de părinții mei și ai soțului care locuiesc în preajmă și ne sunt de mare ajutor. Firește, Mădălina nu este încântată să aibă o mamă atât de prinsă cu treburi. Când avea trei anișori mi-a spus foarte hotărâtă că ea nu vrea să devină jurnalistă pentru că jurnaliștii nu au zile libere și muncesc mereu. Totuși ea îmi apreciază munca, știe că mami lucrează pentru a face această țară mai bună.

TV8.md: De ce șefii sunt aproape întotdeauna nemulțumiți?

Mariana Rață, director știri TV8: Nici chiar așa. Din păcate, să faci și să administrezi o televiziune independentă în Republica Moldova în anul 2018 este aproape o misiune imposibilă. Sunt o groază de provocări cărora trebuie să le facă față: probleme financiare, de personal, carteluri de pe piețe, factorul politic care pune bețe în roate etc. Toate acestea nu prea au cum să îți aducă satisfacție. Totuși, șefii de la TV8 sunt cu siguranță mândri și mulțumiți de echipa care lucrează aici cu dedicație, lipsuri și uneori întârzieri salariale. Iar rezultatul muncii este confirmat de rapoartele de monitorizare care arată de fiecare dată că jurnaliștii noștri își fac treaba bine.

TV8.md: La mare sau munte? Cum arată o vacanță fără știri?

Mariana Rață, director știri TV8: Cu siguranță la mare. Eu sunt din categoria celor care își încarcă bateriile „prin fotosinteză”, pe malul mării, ascultând valurile. Neapărat alături de familie, dar și prieteni sau rude.

TV8.md: Ești roșcată, cu ochi verzi. Pe timpuri aceste femei erau arse pe rug. Ce vrăji faci ca după 12 ore de muncă pe zi să nu ai cearcăne?

Mariana Rață, director știri TV8: Vrăji a făcut mama! Eu mi-am luat creme bune și încerc să mă alimentez sănătos: fără fast-fooduri, cu multe verdețuri, fructe, legume, nuci. Adevărul e că nu prea am timp de cosmetologi, măști, SPA. Voucherul la SPA pe care soțul mi l-a dăruit de 8 martie stă și acum pe policioară. Trebuie să verific dacă nu a expirat. Singurul lucru pe care mă oblig să îl fac este să merg la sală. Este unicul „tribut” pe care îl plătesc corpului.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram