Institutul de Zoologie din Chișinău, rămas fără acoperiș după incendiul de acum 2 luni, a fost inundat. Din cauza ploilor din weekendul trecut, mai multe etaje ale clădirii au fost inundate. Pereții sunt uzi, iar colecțiile unice de insecte și utilajele de milioane riscă să fie distruse. Pe lângă prejudiciile de aproape șase milioane de lei provocate de incendiu, inundațiile vor costa administrația clădirii ... 155 mii de lei.

După aproape două luni de la incendiul de la Institutul de Zoologie, acoperișul nu a fost reparat, iar după ploile din ultimele zile, etajele 3 și 4 au fost inundate. Angajații au fost nevoiți să scoată apa cu propriile forțe”, Ana Sîrbu, reporter TV8.

Sâmbătă eram toți în ciubote de cauciuc, încercam să strângem apa, ploua ca afară. Am improvizat tavane din peliculă, pentru a extrage apa și să păstrăm ceea ce avem”, Elena Baban, doctor în biologie la Institutul de Zoologie.

Apa curgea prin împrejur, vedeți pereții sunt uzi și suntem îngrijorați că dacă iar va ploua – să nu se dărâme pereții”, Elena Zubco, profesor, șefă laborator Institutul de Zoologie.

De fiecare dată când plouă mai tare suntem nevoiți să curățim toată apa care curge din tavan. Slava Domnului că am reușit să scoatem toată apa de pe jos”, Teodor Obadă, cercetător Științific Institutul de Zoologie.

Pe lângă prejudiciile incendiului de aproape șase milioane de lei, administrația se plânge că ploile au distrus o parte din mobilier și au afectat tehnica.

Au fost mobilizați colaboratori care zi și noapte au stat cu căldări, au pus pelicule. Numai pentru reparația acestor încăperi – 59 de încăperi, doar pentru reparații, sunt cam 155 mii de lei”, Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie.

Administrația susține că instituțiile guvernamentale sunt indiferente față de problema institutului.

Ne-am adresat la toate instanțele din republica Moldova. Până astăzi, materialele care au fost examinate de Comisia Stării Excepționale au rămas în aer”, Ion Toderaș, directorul Institutului de Zoologie.

Nici cei care s-ar face vinovați de incendiu nu dau semne de viață, se plânge directorul institutului.

În contractul de arendă a spațiului este prevăzut că în cazul în care arendașul a adus prejudiciu, el este obligat să suporte toate cheltuielile”, afirmă directorul Institutului de Zoologie.

Angajații se tem că din cauza ploilor, aparatele, de câteva milioane de euro, din instituție vor avea de suferit.

Am reușit să acoperim echipamentul – costul căruia este mai mult de un milion de euro. Care au fost procurate din proiecte europene”, Elena Zubco, profesor, șefă laborator Institutul de Zoologie.

Au de suferit și colecțiile de insecte și oase – unice în lume.

„Cerem chiar ajutorul, pentru că e păcat după o muncă de o viață a multor cercetători și savanți, pur și simplu să distrugă ploaia”, Elena Baban, doctor în biologie Institutul de Zoologie

Incendiul de la Institutul de Zoologie a avut loc în luna aprilie. Preliminar, s-a stabilit că flăcările au pornit de la o antenă instalată de o companie de telecomunicații.

Reporter: Ana Sîrbu;
Imagine: Oleg Cozlov.

Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!