/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Cele nouă state europene care vor crea o forță militară comună

26 iunie 2018, ora 14:36

Miniştrii Apărării din Franţa, Germania, Belgia, Marea Britanie, Danemarca, Olanda, Estonia, Spania şi Portugalia au semnat un acord de intenție luni, la Luxembourg.

Conform publicației britanice The Guardian, țările au convenit să înființeze o forță militară Europeană comună pentru dezvoltarea rapidă pe timp de criză. Această inițiativă a câștigat sprijinul Marii Britanii, care încearcă să mențină relațiile militare după Brexit.

Iniţiativa aparţine preşedintelui francez Emmanuel Macron, iar noua forţă militară comună va permite coordonarea mai bună a armatelor naționale pentru a reacționa rapid în caz de necesitate.

Această acțiune a provocat îngrijorarea NATO, unde oficialii sunt preocupaţi de distanţarea europenilor faţă de SUA. În același timp, Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a comunicat: “Salut această inițiativă, deoarece cred că poate consolida gradul de pregătire a forțelor. Avem nevoie de pregătire înaltă, ceea ce este exact scopul NATO”.

Din 2007, Uniunea Europeană a avut patru grupări militare multinaționale, însă trupele nu au fost niciodată puse în acțiune.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram