În legătura cu protestul de marți a avocaților împotriva „aplicării excesive a aresturilor”, Procuratura Generală (PG) afirmă că judecătorul dispune măsura preventivă în baza probelor. În același timp, PG datele cu privire la rata aplicării, în cursul anului 2017, a măsurilor preventive în Republica Moldova

Aflându-ne pe poziţii contradictorii în proces şi uneori, la fel, fiind nemulţumiţi de soluţiile adoptate în defavoarea părţii acuzării, înţelegem supărarea avocaţilor. Totuşi, apreciem că exprimarea unor puncte de vedere în apărare trebuie să se realizeze exclusiv în cadru judiciar, acolo unde avocaţii îşi pot manifesta măiestria prin pledoarii şi probe convingătoare, deoarece condiţia esenţială şi prioritară de care se conduce judecătorul la dispunerea măsurii preventive este: „probe, probe şi iar probe”, se arată în comunicatul instituției.

Procuratura afirmă că, potrivit unui studiu, realizat de procurori suplimentar la statisticile Raportului anual al activităţii instituţionale pentru anul 2017, instanţele judecătoreşti au aplicat în privinţa bănuiţilor sau învinuiţilor 19320 de măsuri preventive şi anume:

– Obligarea de a se prezenta la organul de urmărire penală sau instanţa de judecată – 6364 persoane;
– Obligarea de a nu părăsi localitatea – 5375 persoane;
– Obligarea de a nu părăsi ţara – 4445 persoane;
– Arestarea preventivă – 2465 persoane, incusiv în privinţa celor care s-au eschivat de la organele de urmărire penală – 205 cazuri.

În total, au fost trimise în judecată în stare de arest preventiv 1576 de persoane, din care cu termenul de arestare de până la 3 luni – 1247 persoane, cu termenul de arestare de la 3 până la 6 luni – 311 persoane, iar cu termenul de arestare mai mare de 6 luni – 18 persoane ;
– Arestarea la domiciliu – 457 persoane;
– Liberearea provizorie sub control judiciar – 177 persoane;
– Alte măsuri preventive (ridicarea provizorie a permisului de conducere, garanţia personală, a unei organizaţii, transmiterea sub supraveghere) – 36 persoane.

Astfel, în concluzie PG spune că din datele oficiale se desprinde concluzia că din numărul total de măsuri preventive aplicate în anul trecut, în 11 la sută din cazuri s-a aplicat arestarea preventivă. Altfel spus, din 100 de persoane în conflict cu legea, în privinţa la 8 persoane s-au aplicat iniţial mandate de arestare preventivă, în privinţa celorlalţi bănuiţi sau învinuiţi fiind aplicate măsuri alternative de constrângere.