Încât sclavia este încă o problemă pentru un număr mare de oameni din întreaga lume, Moldova rămâne centrul Europei pentru traficul de ființe umane. Totuși, acest fenomen ar putea înceta în timpul apropiat. Guvernul, în parteneriat cu compania americană ConsenSys, se pregătesc să lanseze o nouă sistemă electronică de tip blockchain. Lansarea proiectului este preconizată pentru sfârșitul anului curent.

Programa dată a fost creată trei ani în urmă cu scopul de a ajuta Guvernul RM să formeze identități digitale sigure pentru toții copiii din țară. Prin intermediul sistemului, va fi creată o bază de date, unde vor fi introduse toate familiile din țară, iar copiii ușor conectați la identitățile părinților săi. Astfel, în caz de urgență, rudele copiilor vor putea fi rapid găsite și informate.

Sistemul a fost implementat cu succes în majoritatea statelor europene și reprezintă o metodă nouă și foarte efectivă pentru combaterea traficului de ființe umane.

Din 2011, Organizația Internațională pentru Migrație a salvat de la sclavie peste 3 400 de victime, din care 340 au fost copii.