Andrian Candu a făcut afaceri prin procură în paralel cu funcția de deputat. Pe de o parte, din funcția publică reprezenta interesele cetățenilor, iar pe de alta, din umbră, acționa în interesele unui singur cetățean – oligarhul Vlad Plahotniuc. RISE Moldova a intrat în posesia mai multor documente care confirmă acest lucru. Întrebat despre aceste fapt, Candu susține că activitatea a fost neremunerată și de aceea nu a fost încălcată legislația în vigoare.

Potrivit legii, persoanele cu funcții de demnitate publică nu sunt în drept să desfășoare orice altă activitate remunerată, cu excepția celor didactice sau științifice. Mai mult, acestea au la dispoziție 30 de zile ca să rezolve cazurile de incompatibilitate. Șeful adjunct al Autorității Naționale de Integritate, Lilian Chișca, spune
că un deputat nu are dreptul să reprezinte prin procură o companie, fiindcă asta se încadrează tot în incompatibilități. Iar renunțarea la remunerare nu înseamnă că această funcție nu este remunerată. „Și asta nu dă premize pentru o persoană care ar fi subiectul declarării în sensul Legii 133 să desfășoare o anumită activitate – că a renunțat”. Dacă face acest fapt, el încalcă legea și este pasibil de a fi demis din funcție prin prisma unui ipotetic control din partea Autorității.

Pentru prima dată Candu a primit legitimație de deputat în decembrie 2010. Însă cu două luni înainte ca acesta să ajungă în Parlament, a fost delegat prin procură să reprezinte interesele grupului de firme olandeze OTIV Prime Holding BV și, separat, a două companii parte a acestui grup: OTIV Prime Real Estate BV și OTIV Prime Media BV. Ulterior, unele procuri au fost prelungite.

OTIV Prime Real Estate BV a fost, din 2010 și până în 2013, proprietarul Finpar Invest SRL, cea mai veche companie a familiei controversatului politician, Vladimir Plahotniuc. Actualmente ambii sunt parteneri în Prime Management SRL, companie în care Candu deține 10% din capitalul social de 4,6 milioane de lei.

Cea de-a doua firmă olandeză, OTIV Prime Media BV, este fondatoarea societății General Media Group SRL, care a deținut anterior posturile de televiziune Prime TV, Canal 2, Canal 3 și Publika TV. În prezent, beneficiarul final al două dintre ele, Prime TV și Publika TV este, oficial, însuși Vladimir Plahotniuc.

Despre faptul că Andrian Candu a fost „proprietar” prin procură, RISE Moldova a scris încă în mai 2015. Atunci, după publicarea anchetei președintele Parlamentului a făcut următoarea declarație:

Andrian Candu, președintele Parlamentului (din ianuarie 2015): În situația în care este adevărat ceea ce menționează ei (n.r. RISE Moldova), reiese că eu am făcut declarații false și ar trebui să răspund potrivit legislației. Iată de ce am expediat patru scrisori la patru instituții prin care am sesizat Procuratura Generală, Comisia Națională de Integritate, Centrul Național Anticorupție și Serviciul Informații și Securitate ca să investigheze. În situația în care lucrurile se vor adeveri că eu sunt proprietar, și asta bineînțeles că este o speculație, îmi voi da demisia din funcția de Președinte al Parlamentului.

Citiți continuarea pe RISE Moldova.