După ce și Curtea Supremă de Justiție a invalidat alegerile locale din Capitală, judecătoria Chișinău a venit cu un mesaj în care își exprimă „regretul profund” referitor la mesajele denigratoare lansate în spațiul public în adresa justiției și a judecătorilor, bazate pe faptele și argumentele expuse într-o hotărâre judecătorească.

„Judecătoria Chișinău, sediul Centru statuează atitudinea fermă a magistraților împotriva linșajului mediatic și atacului la persoană a judecătorilor, împotriva tentativelor de influențare a judecătorilor de natură politică, mediatică și de orice altă natură, împotriva îndemnurilor în masă cu privire la subminarea și desconsiderarea autorității judecătorești”, se arată în comunicatul judecătoriei.

Judecătoria mai spune că legiuitorul a prevăzut necesitatea verificării legalității alegerilor, care este într-adevăr un pilon de bază al democrației într-un stat de drept, de către instanța de judecată, „anume cu scopul identificării încălcărilor și sancționării acestora prin invalidarea alegerilor”. În comunicat ei au venit cu exemplu amintind de cazul Austriei, când în iulie 2016 s-a anulat turul doi al alegerilor prezidențiale.

Un alt argument al judecătorilor a fost și proverbul „Dura lex sed lex”, afirmând că judecătorii la adoptarea unor hotărâri judecătorești se conduc în primul rând de prevederile legii, „care poate fi imperfectă, incompletă, dar care trebuie aplicată anume pentru a nu pune în pericol democrația. Or, ignorarea unor prevederi legale imperative, reprezintă o samavolnicie, o acționare după bunul-plac, nesocotind și încălcând voința și drepturile altora, o sfidare a principiilor statului de drept”.

La finalul comunicatului se anunță că tot colectivul de magistrați al Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, dezaprobă și consideră imorale acțiunile de atac la persoană și ampla campanie de denigrare a Judecătorului Judecătoriei Chișinău, Rodica Berdilo, în spațiul public, presă și internet.

Amintim că, Curtea Supremă de Justiție a menținut decizia Curții de Apel Chișinău ți a instanței de nivelul întâi, prin care alegerile locale noi din capitală au fost declarate nevalabile. Decizia a fost pronunțată luni seara, 24 iunie, în timp ce în fața CSJ se desfășura un protest, iar manifestanții cereau validarea mandatului primarului ales.