/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/GRAFIC/ Cine stă în spatele misteriosului Consorţiu de investitori ce poate prelua Agroindbank

missing
28 iunie 2018, ora 10:04

Semnarea precontractului coincide şi cu aniverasarea a cinci ani de la momentul când un grup de companii în spatele cărora stătea marele raider, Veaceslav Platon, a preluat controlul celei mai mari bănci din ţară. Deși, mulţi acţionari „lăsaţi” atunci de raider fără active, nici până acum nu au terminat cu litigiile în instanţe pentru a recupera acţiunile, dar şi banii din dividende cuvenite. Autorităţile deocamdată sunt însă preocupate mai mult de procesul de vânzare a pachetului de 41,09% de acţiuni noi emise de la MAIB, în locul celor ce a aparţinut grupului de raideri, în spatele cărora a stat Platon.

Acest proces de vânzare s-a c-am lungit (durează deja doi ani), dar autorităţile îi acordă o importanţă majoră, pentru că de el depinde în mare parte soarta sectorului bancar, dar şi relaţiile cu structurile financiare internaţionale.

Pe 22 iunie 2018, Agenția Proprietăţii Publice în numele Guvernului Republicii Moldova a semnat, cu Consorţiul internaţional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) un precontract de vânzare a 41,09% din acţiunile noi emise de Moldova-Agroindbank.

Preţul minim pentru participaţia de 41,09% din acţiunile MAIB este de peste 450 de milioane de lei moldovenești (la cursul de schimb actual – circa 23 de milioane de euro), iar licitația de vânzare a acțiunilor MAIB ar trebui să aibă loc pe parcursul următoarelor luni.

Cine sunt investitorii

Pentru a cumpăra acţiunile de la MAIB consorţiul internaţional de investitori (BERD, Invalda INVL, Horizon Capital) a creat o companie în Marea Britanie. E vorba de Heim Partners Ltd din Londra, care are un capital social de o mie de euro, iar director este moldoveanul Vasile Tofan, preşedintele Consiliului de Administraţie de la Purcari Wineries, dar şi analist la Horizon Capital.

Reprezentanţii Consorţiului nu au explicat de ce au folosit o astfel de schemă sofisticată pentru a participa la achiziţia băncii din Moldova.

Astfel Invalda INVL participă prin subsidiara sa MD Partners UAB (100%), deţine o participaţie de 37,5% (375 de euro) la HEIM Partners Ltd. BERD are și el 37,5% (375 de euro), iar Dealbeta Investments Limited din Cipru – 25% (250 de euro).

Dealbeta Investments Limited are în calitate de fondatori două fonduri de investiţii din offshorul american Delaware (SUA). E vorba de Emerging Europe Growth Fund III, L.P cu 29.258.964 de dolari şi EEGF III Netherlands LP – cu 4.741.036 dolari. Ambele fonduri sunt însă sub supravegherea Comisiei SUA pentru Titluri Mobiliare și Bursă (SEC) și sunt parte a grupului Horizon Capital.

În acelaşi timp investitorii lituanieni nu exclud că ar putea la rândul lor să atragă fonduri de la investitori privaţi printr-un fond specializat de capital de risc, fondat de INVL – Asset Management. Ca rezultat, cota Invalda în capitalul social al MD Partners ar putea scădea, cu toate acestea, se prevede că Invalda INVL va păstra cel puțin 50% din capitalul propriu al MD Partners.

De notat că beneficiar final al unei cote de peste 92% din capitalul Invalda INVL este omul de afaceri lituanian Darius Šulnis, care este şi preşedintele companiei.

Citiți continuarea pe Mold-Street.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram