Deși a făcut universitatea tehnică, acum activează în societatea civilă și jurnalism. Mihail Sirkeli în fiecare luni seara la TV8 ne prezintă emisiunea Регионалы, unde vorbește despre politica din afara Chișinăului și despre strategia de dezvoltare regională. Noi vă invităm să cunoașteți cum Mihail a ajuns să facă jurnalism, dacă și când se va implica în politică și cu ce delicii culinare poate să ne surprindă.

TV8.md: Ce înseamnă pentru tine un an de TV8?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: Un an cu TV 8 pentru mine înseamnă o experiență nouă, absolut nouă: din punct de vedere a nivelului, am mers de la nivel local/regional la nivel național; și din punct de vedere a domeniului, până la TV8 nu m-am ocupat cu jurnalismul. Și cel mai important, acest an înseamnă pentru mine să fac parte dintr-o echipă de oameni profesioniști, jurnaliști cu nume și oameni tineri care vor binele acestei țări și care contribui la dezvoltarea mass mediei independente și profesioniste.

TV8.md: Ai făcut Universitatea Tehnică, dar ai ajuns să faci parte din societatea civilă și să ai propria emisiune. Cum a fost drumul până aici?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: Drumul a fost lung. Când am fost student am făcut cunoștință cu câteva organizații neguvernamentale care făceau activități cu tineri și pentru tineri. În 2003 împreună cu prietenii am fondat organizația Piligrim-Demo, așa am ajuns să fac parte din societate civilă a Găgăuziei și Republicii Moldova. Între timp am făcut cunoștință cu diferiți oameni din societatea civilă și comunitatea internațională, dintre care și Lindon Allin, fost consilier Politic la Misiunea OSCE din Moldova, care mi-a făcut cunoștință cu Natalia Morari. Apoi a fost proiectul candidat la TV7, unde am participat și eu. Și puțin mai târziu, înainte de lansare a TV8 Natalia mi-a propus să mă alătur la TV8 cu o emisiune de autor. Așa a apărut emisiunea Регионалы. Propunerea Nataliei a venit atunci când cu colegii din Piligrim-Demo ne gândisem să creăm în Găgăuzia un site independent. Și deja am lucrat cu dezvoltarea site-ului nokta. Ideea de a veni în jurnalism a apărut când am observat că fără mass media independentă și profesionistă eforturile societății civile nu prea dau rezultate.

TV8.md: Te-ai pregătit pentru dezbaterile electorale din toamnă? Cum a fost să moderezi dezbaterile electorale pentru locale?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: Dezbaterile electorale din toamnă au fost o experiență bună, a fost prima experiență când am moderat o emisiune în limba română. Cel mai important pentru mine e că m-am implicat în procesul electoral în afara Găgăuziei, acolo lucrez la alegeri deja mai mulți ani și devine deja plictisitor. Dezbaterile din toamnă au fost și o oportunitate bună pentru mine ca jurnalist, pentru că m-am forțat să ies din zona de confort. Ce ține de dezbaterile electorale eu cred ca o mass medie bună trebuie să aibă ca scop promovarea dezbaterilor politice, mai ales electorale, și culturii dezbaterilor în societate. Și organizarea/neorganizarea dezbaterilor electorale de un post de televiziune în cadrul campaniei electorale este un indicator care vorbește mult despre calitatea postului.

TV8.md: Când te apuci de politică?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: Cred că deja fac parte de procesul politic ca jurnalist comentând și reflectând procesele politice din Moldova. Ce ține de implicarea în bătălia politică pentru putere eu cred că timpul generației 80 din care eu fac parte încă nu a venit. La etapa și condițiile actuale a Republicii Moldova eu pot contribui la îmbunătățirea situației mai mult ca jurnalist.

TV8.md: Ce s-ar face lumea fără umor?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: Fără uMOR, oamenii MOR ca oameni! Și umorul de fapt lipsește în viața politică din Republica Moldova, dar în schimb avem prea multă seriozitate a „pațanilor” din 90 care deși nu umblă „по спортиве” ca în anii 90, „bâcuesc” la fel, dar deja nu pe străzi dar prin coridoarele instituțiilor de stat.

TV8.md: Locuiești în Găgăuzia. Când te muți la Chișinău sau, totuși, direct într-o altă țară?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: Cum spunem noi găgăuzii ‘Taş yerinda ar’ sau «Где родился там сгодился». La Chișinău nu mă mut, pentru că nu vreau să devin un chișinăuian care plecă la paștele blajinilor la țară. În altă țară tot nu mă mut pentru că alte țări nu au TV8.

TV8.md: Dacă venim în vizită cu ce delicii culinare ne surprinzi?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: Ooo mai multe. În primul rând curban (denumire vine din cuvantul arab – kurban, ce înseamnă sacrificiu. Fel de mâncare din carne de miel/oi coaptă cu secară și orez), manca (citiți mandja, sos roșu cu carne de pui sau oi), cîvîrma, (placintă găgăuzească), caurma (tocana găgăuzească), dolma (umplute cu piper), paça (jeleu de gaină și porc). Asta cu ce de obicei surprind găgăuzii. Dar eu vă voi surprinde cu carne de porc coaptă cu mere.

TV8.md: Cât pe ce să uităm de vin. Ce vinuri găsim în „beciul” unui Găgăuz veritabil?

Mihail Sirkeli, prezentator Регионалы: În „beciul” unui găgăuz veritabil probabil veți găsi zaiber și kuderca. Sincer nu sunt fan al vinurilor de acasă. La mine acasă în beci este stăpân socrul meu, dar el nu-i găgăuz, el îi bulgar, cea ce nu face mare diferență din punct de vedere a conținutului beciului. Dar eu pot să vă spun ce veți găsi în frigiderul meu: Novak Alb de Onoțcani, Fautor Albarino sau Bostavan Rose Merlot.