Prima întâlnire formală între preşedintele american Donald Trump şi omologul său rus Vladimir Putin va avea loc la Helsinki, în data de 16 iulie, potrivit New York Times.

Casa Albă a anunțat joi că summitul este o întălnire politică delicată, care va avea loc în timp ce consilierul special SUA continuă să investigheze posibilele legături ale campaniei prezidențiale ale lui Trump cu Rusia. „Cei doi lideri vor discuta despre relațiile dintre Statele Unite și Rusia, și o serie de probleme legate de securitatea națională”, a declarat Casa Albă într-un comunicat de presă.

Pentru a pregăti summitul, diplomaţii de rang înalt, atât ruşi cât şi americani, vor colabora. Şeful diplomaţiei ruse Serghei Lavrov planifică o întîlnire cu Secretarul de Stat Mike Pompeo în două săptămâni, a anunţat joi adjunctul său Serghei Riabkov. El a mai precizat că Moscova a prezentat deja o propunere cu privire la detaliile reuniunii şi aşteaptă răspunsul Washingtonului.

Anterior, Trump a declarat că probabil se va întâlni cu Putin în cursul unui turneu prin Europa, în iulie. El a numit Helsinki şi capitala austriacă Viena, drept posibile locuri ale întâlnirii.