Gas Natural Fenosa, una dintre cele mai mari companii spaniole de energie, îşi schimbă denumirea în Naturgy, ca parte a unei revizuiri strategice mai ample, care va permite o crestere de circa trei ori a afacerii sale cu surse regenerabile de energie în urmatorii cinci ani. Mișcarea face parte dintr-un plan prezentat, pe 28 iunie, de Francisco Reynes, presedinte si director executiv, cu scopul de îmbunătăţire a performanţei şi creşterea veniturilor grupului, numit acum Naturgy. Acesta include o structură corporativă redusă, obiective de economisire a costurilor și o reducere cu 4,9 miliarde de euro a activelor existente scrie Mold-Street.

Reynes, care a preluat compania în februarie 2018, a stabilit un plan de creștere a veniturilor înainte de dobândă, impozitare, amortizare și amortizare la 5 miliarde de euro până în 2022, de la 3,9 miliarde de euro în 2017. De asemenea, compania va majora cu 30% dividendele, până la 1,30 EUR pe acțiune în 2018, cu o promisiune de creștere anuală de minimum 5%.

O „transformare a fost necesară”, a declarat pentru Reymes pentru Financial Times, având în vedere schimbările rapide care au loc în industria energetică pe fondul creșterii continue a energiilor regenerabile.

Planuri de dezvoltare

Naturgy va investi 8,4 miliarde de euro în următorii cinci ani, cu 5,3 miliarde de euro alocați pentru o creștere organică. Aproximativ două treimi din acestea se vor îndrepta către rețele reglementate, în special electricitate. Soldul va fi investit în creșterea activelor de producere a energiei electrice de la Naturgy, în special în portofoliul său de surse regenerabile, concentrat pe energie eoliană și solară.

Compania a identificat deja proiecte care vor vedea că producția de energie regenerabilă va crește până la aproximativ 9 gigawatți în 2022, în principal în Spania, America de Sud și Australia.

Moldova nu apare

Activităţile din Moldova nu sunt menţionate separat în noile planuri ale companie, datorită importanţei sale reduse. Anterior s-a anunţat că de activele companiei se interesează investitori din Cehia, Moldova şi China.

De notat că acţiunile companiei la Bursa de la Madrid au crescut joi, 28 iunie, cu puţin peste 25%, până la 22,51 euro, cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, comparativ cu.minimumul anului de 17,93 euro pe acţiune în februarie.

În prezent, 40% din Naturgy/Gas Natural este în mâinile unor grupuri de investitori reprezentat în bord ca CVC Global Infrastructure Partners and private equity group CVC, în timp ce banca La Caixa controlează o cotă de 24 procente.

Alți acționari minoritari relevanți sunt compania publică de energie algeriană Sonatrach (4%), care este, de asemenea, una dintre principalele surse de gaze ale companiei, iar fondul Capital Group(3%).

Gas Natural Fenosa și-a menținut interesul său în Moldova, deși această regiune nu se regăsește printre ariile sale strategice, unde grupul își dezvoltă afacerea sa integrală în gaz și electricitate.

Grupul Gas Natural Fenosa, este cel mai mare furnizor și distribuitor de energie din Republica Moldova (deține două companii: una de distribuție și alta de furnizare a energiei) şi a a avut în 2016 venituri operaționale de 227 milioane euro (circa 4,7 miliarde lei), în scădere cu circa 33 de milioane euro (12,7%) față de 2015.