Toți porcii din exploatația unde a fost confirmat virusul Pestei Porcine, 44 580 capete vor fi sacrificați, iar carcasele vor fi distrunse, informează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, potrivit Agerpres.

Rezultatele examenelor de laborator demarate de ANSVSA, la 28 iunie, confirmă prezența virusului într-un abator ce aparține unei exploatații comerciale de creștere a porcilor din județul Tulcea.

„Conform procedurilor, vor fi sacrificaţi toţi porcii existenţi în exploataţie, de la care se va preleva un număr suficient de probe, rezultatele de laborator urmând a fi utilizate în cadrul investigaţiilor epidemiologice, pentru determinarea modului în care a fost introdus virusul pestei porcine africane în exploataţie. Carcasele suinelor vor fi distruse sub supraveghere oficială. Pentru această operaţiune au fost aduse din judeţul Timiş, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale, patru incineratoare mobile”, a declarat ANSVSA.

După depopulare, vor urma operaţiunile de curăţare mecanică, dezinfecţie, deratizare şi dezinsecţie a zonelor afectate şi a mijloacelor de transport.

De asemenea, personalul sanitar veterinar va participa, alături de reprezentanți ai poliției, la controale în trafic și la alte verificări specifice, pentru asigurarea respectării măsurilor de carantină impuse și a restricțiilor de circulație.

Este pentru prima dată când se confirmă această boală într-o exploatație comercială de creștere a porcilor.

Potrivit sursei, virusul care provoacă Pesta Porcină Africană este inofensiv pentru oameni şi pentru alte animale, însă, pentru mistreţi şi porcii de fermă, boala – pentru care nu există încă un vaccin – este mortală în aproape toate cazurile, ducând la decesul animalelor în termen de 10 zile.