Peste trei ani, am putea scăpa de vesela din plastic. O inițiativă legislativă în acest sens a fost înregistrată în Parlament de un grup de deputați. Proiectul de document prevede amenzi de până la 12 mii de lei pentru cei care vor folosi aceste obiecte. Specialiștii în sănătate publică susțin că proiectul este unul necesar, deoarece plasticul poluează mediul. Oamenii susțin inițiativa.

Proiectul menționat interzice tacâmurile și bețișoare din plastic. Deşi susţin că vesela din plastic este comodă, în special la picnicuri, mai mulţi moldoveni spun că sunt gata să renunțe la această comoditate pentru a proteja mediul.

„Sunt foarte bucuroasă dacă se vor scoate pentru că poluează planeta.”

„Foarte corect, dar cu ce vor fi înlocuite? Trebuie gândit astfel ca oamenii să-și strângă mizeria din urmă și să fie curat, așa va fi bine.”

„E bine. – De ce? – Da nu în trei ani, trebuia acum. Da apoi e poluat tot și oceanele.”

„Eu cred că e corect. Asta e chimie. De ce trebuie să folosim această chimie?”

Potrivit autorilor proiectului, materialele din care sunt făcute aceste obiecte, se descompun în sute ani. Respectiv, poluează mediul, afectează solul și sănătatea omului. Specialiștii de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică, susțin că ar trebui să ne inspirăm din practica internațională de reciclare.

„Sunt întreprinderi care primesc plastic la reciclare, dar majoritatea 90% – 95% este o problemă majoră. Peste hotare sunt instalații speciale de piroliză a acestor plasticuri din care obțin motorină. Nu este biodegradabil, aceasta e problema numărul unu. Diferiți compuși chimici care sunt în acest plastic, desigur că pătrund în apele subterane, în soluri și poluează” a menționat Constantin Solomon, medic igienist ANSP.

„Atunci când sunt încălcate anumite prevederi cum ar fi la temperatura înaltă sau pe o perioadă îndelungată de utilizare are loc migrația constantă, dar în cantități foarte mici a anumitor substanțe chimice” a declarat Ștefan Constantinovici, șef secția expertize ANSP.

Autoritățile își propun ca, de la 1 ianurie 2021, toată vesela de unică folosinţă să fie produsă din materiale naturale, cum ar fi amidonul. Franța este prima țară care a aprobat legea, prin care va interzice, începând cu 2020, utilizarea veselei de unică folosință.