Președintele parlamentului, Andrian Candu ar urma să aiba un drapel propriu. Proiectul privind Regulamentul Stindardului președintelui Parlamentului Republicii Moldova a fost discutat, astăzi (4 iulie), la ședința Comisiei cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media.

Proiectul prevede modul de confecționare și utilizare a acestuia. Stindardul este un simbol național al Republicii Moldova, care reprezintă însemnul vexilologic personalizat de funcție al președintelui Parlamentului și simbolizează autoritatea acestuia în cadrul organului reprezentativ suprem al poporului și unica autoritate legislativă a țării.

În document se menționează că la ceremoniile de arborare a Stindardului preşedintelui Parlamentului, asistenţa va sta în picioare, bărbaţii îl vor onora cu capul descoperit, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare. Cetățenii Republicii Moldova și străinii aflați în Republica Moldova vor fi obligați să manifeste respect față de Stindard și să nu comită acte prin care s-ar aduce ofense acestuia. Profanarea Stindardului va atrage răspundere contravențională.

Stindardul președintelui Parlamentului Republicii Moldova urmează a fi utilizat în format original, duplicate şi copii. Originalul se înmânează preşedintelui Parlamentului la ceremonia de învestire în funcţie de către cel mai în vârstă deputat la ședința de constituire a Parlamentului. Originalul Stindardului se păstrează în biroul de serviciu al Președintelui Parlamentului și poate fi scos în public cu prilejul unor ceremonii oficiale deosebit de solemne, la decizia acestuia.

Duplicate şi copii ale Stindardului se arborează la reşedinţa oficială a președintelui Parlamentului Republicii Moldova, în timpul desfășurării unor solemnități și ceremonii la care participă președintele Parlamentului, pe mijloacele de transport de serviciu, utilizate de președintele Parlamentului.

La expirarea mandatului, președintelui Parlamentului Republicii Moldova i se va înmâna, în mod solemn, o copie a Stindardului. Imaginea Stindardului Președintelui Parlamentului Republicii Moldova poate fi reprodusă în diverse ediții, pe suvenire și obiecte de protocol executate la comanda Secretariatului Parlamentului Republicii Moldova, cu acordul președintelui Parlamentului Republicii Moldova.

Proiectul urmează a fi dezbătut și votat în ședință plenară, informează Direcția comunicare și relații publice a Parlamentului Republicii Moldova.