Plenul Camerei Deputaților a adoptat miercuri, în calitate de cameră decizională, proiectul de lege PSD-ALDE de modificare a Codului Penal, după o procedură accelerată în Parlament. Votul a fost unul la limită și cu emoții pentru cei de la PSD, având în vedere că absentau nouă deputați de la PSD și ALDE, iar cei de la UDMR s-au abținut, nefiind de acord cu abrogarea neglijenței în serviciu și cu forma articolului privind abuzul în serviciu. Au fost 167 voturi "pentru", iar necesare erau 165, transmite hotnews.ro.

Proiectul merge la promulgare la președinte, însă opoziția a anunțat deja că il vor contesta la Curtea Constituțională. Potrivit votului electronic, doi deputați de la minorități au votat „împotrivă” și 9 „pentru”.

Președintele Klaus Iohannis a calificat drept „revoltătoare” adoptarea modificărilor la Codul Penal impuse de PSD și ALDE, susținând că „ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității”.

„Astăzi s-a votat Codul penal. Doresc să comentez pe scurt acest eveniment pe care îl consider revoltător. Este inadmisibil cum a transformat PSD procedurile parlamentare și cum se acționează în ziua de azi în Parlament. Ceea ce se întâmplă în aceste zile se numește dictatura majorității” și este profund dăunătoare democrației, a declarat Iohannis.

Șeful statului a adăugat că PSD a trecut în timp record Codul penal prin Parlament cu „un simulacru de dezbatere și acest lucru e profund dăunător”.

„PSD a reușit în scurt timp să distrugă demnitatea actului de legiferare, a reușit în scurt timp să transforme dezbaterile din Parlament într-o dezbatere lipsită de transparență, cu un rezultat previzibil. Se trece cu tăvălugul peste argumentația opoziției”, a spus Iohannis, care a promis o prezentare mai lungă a obiecțiilor pe conținut.

Modificările care s-au făcut sunt fie inutile, fie toxice și dăunătoare și am de gând să folosesc toate instrumentele constituționale pentru a contesta cele două acte normative (Codul Penal și Codul de procedură penală – n.r.)”, a mai spus președintele.