Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, s-a arătat indignat pe decizia Uniunii Europene de a suspenda acordarea asistenţei macrofinanciare pentru Republica Moldova, în valoare de 100 de milioane de euro, pe motiv că instanţele au invalidat alegerile din municipiul Chişinău, scrie Mold-Street.

Speakerul a susţinut în cadrul unei emisiuni la un post privat de televziune că Guvernul a îndeplinit toate condiţiile prevăzute în acordul de finanţare, iar acum guvernarea ar fi pedepsită pe nedrept.

„Dacă politicul nu a avut treabă cu acea decizie a instanţei de judecată. Dacă Guvernul şi-a îndeplinit condiţiile privind toate angajamentele pe care şi le-a sumat. Întrebarea este: de ce trebuie pedepsit Guvernul şi guvernarea?”, a declarat indignat Andrian Candu.

Şeful Legislativului susține că decizia de suspendare a asistenţei macrofinanciare aduce şi confuzie în relaţiile dintre UE şi Republica Moldova și totodată a pus că aceasta ar avea și conotații electorale și politice la nivelul UE.

„Confruntarea politică totdeauna a existat, dar cetăţeanul trebuie să înteleagă că UE este singurul model acceptabil pentru dezvoltarea ţării noastre rapid şi calitativ. Noi am pierdut ani de zile pentru că am balansat între Est şi Vest. Valorile pe care le promovează UE sunt adevărate. Pentru noi asta este prioritatea. Noi, guvernul Republicii Moldova, parlamentul vom duce până la capăt acestă cale, ca într-o bună zi să fim membri ai UE. Noi vom rămâne dedicaţi pe programele pe care ni le-am propus până la capăt. Ne vom executa munca nostră indiferent dacă vom primi sau nu banii”, a precizat speakerul.

Potrivit lui există însă riscul ca reformele să nu fie implementate în termenii planificaţi iniţial. În opinia lui Candu, în cazul dat nu se pune problema atât în bani, cât în mesajul pe care îl dă UE.

Candu s-a arătat îngrijorat că decizia UE de a suspenda finanţarea i-ar putea determina pe cetăţeni să-şi schimbe opţiunea de vot în ceea ce priveşte vectorul extern de dezvoltare al ţării, dând de înţeles că ar avea de câştigat partidele proruse de pe urma situaţiei create.

„Se pare că noi vom fi pedepsiţi pe nedrept şi nu vom primi această asistenţă macrofinanciară. Până la urmă gestul contează, decizia contează. Noi nu vom pune niciodată sub semnul întrebării valorile Uniunii Europene sau ajutorul pe care doresc să ni-l acorde. Vom continua tot ceea ce ne-am pus în gând, iar aici vorbesc de reformele pe care dorim să le implementăm pentru folosul cetăţenilor”, a promis speakerul.

Candu a subliniat că guvernarea a propus crearea unei comisii de lucru parlamentare, formată din experţi, reprezentanţii puterii şi ai opoziţiei, care să examineze legislaţia şi să propună o îmbunătăţire a acesteia, pentru ca asemenea situaţii să nu se mai repete. Totodată el a spus că cel care a încălcat legea trebuie să fie pedepsit, dar nu cetăţenii cărora li s-a anulat votul.

Liderul democrat a dat vina şi pe legislația electorală, care e din 1996, pe când nu exista Facebook şi nici cazuri de agitaţie electorală pe Internet. „Poate este cazul să anulăm aşa-numitele restricţii în ziua alegerilor. Americanii nu au aşa ceva – ziua tăcerii”, a adăugat Candu.

Delegaţia Uniunii Europene la Chişinău a anunţat în după-amiaza zilei de 4 iulie, că decizia privind oferirea primei tranşe din asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro a UE pentru Republica Moldova a fost suspendată. Decizia a fost luată în contextul invalidării de către instanțele de judecată a alegerilor locale din capitală şi în urma unei evaluări a Comisiei realizată împreună cu Serviciul de Acțiune Externă al UE.