Poliția britanică lucrează pentru a determina modul în care un cuplu a fost expus la același agent neurotoxic utilizat pe un fost spion rus la începutul acestui an, informează AFP. Cuplul a fost găsit în stare critică sâmbătă, în apropiere de Salisbury, acolo unde dublul agent Serghei Skripal și fiica sa Iulia au fost otrăviți la 4 martie, incident care a provocat o criză diplomatică între Marea Britanie și Rusia.

La patru luni după otrăvirea fostului spion rus Skripal și a fiicei sale cu Novichok la Salisbury, poliția a anunțat că Zori Sturgess (44 de ani) și Charlie Rowley (45 de ani) au fost expuși la același agent neurotoxic, Novichok, dar încă lucrează pentru a stabili dacă a fost același lot folosit și pe familia Skripal. În prezent, laboratorul militar de la Porton Down se ocupă cu identificarea naturii substanței, care a fost creată de URSS în timpul Războiului Rece.

O reuniune de urgență a cabinetului britanic este programată pentru ziua de joi, prezidată de ministrul de interne Sajid Javid. Purtător de cuvânt al premierului Theresa May a afirmat deja că evenimentul este tratat cu „cea mai mare seriozitate”.

Șeful poliției anti-teroriste din Anglia, Neil Basu, a menționat că prioritatea investigației este de a stabili cum cei doi oameni au intrat în contact cu substanța toxică. „Nu avem nici o idee ce ar fi putu conține agentul chimic de data aceasta. Îndemnăm membrii publicului să nu atingă obiecte necunoscute”. În același timp, șefa serviciilor medicale din Anglia, Sally Davies, a declarat că riscul pentru publicul larg după incidentul de la Salisbury este redus.

Amintim că Serghei și Iulia Skripal au fost găsiți intoxicați cu Novichok la 4 martie în Salisbury, Anglia. Guvernul britanic a afirmat că Rusia se află în spatele atacului, dar Moscova a negat orice implicare. Această criză a dus la cel mai important val de expulzări reciproce de diplomaţi din istoria modernă.