Exporturile de mărfuri se mențin pe poziția unei ramuri foarte importante în economia țării. Analizele efectuate în luna mai 2018 prezintă o majorare de 27,6% comparativ cu luna mai a anului precedent, informează Biroul Național de Statistică.

A crescut considerabil cifra de export a mărfurilor autohtone, astfel majorând volumul total de marfă exportată cu 22,6%.
Cele mai importante piețe de consum a produselor din Republica Moldova sunt cele ale țărilor europene, care compensează relativ micșorarea cererii din partea tărilor membre CSI.
Statistica relevă și o majorare substanțială a mărfurilor exportate și pe teritoriul țărilor mai îndepărtate geografic, cum ar fi: Georgia (+42,6%), Statele Unite ale Americii (+33,0%), China (+41,0%), Liban (+29,4), Indonezia (de 2,3 ori), Kazahstan (+27,5), Myanmar (de 3,7 ori), Arabia Saudită (+57,9%) și altele, care a favorizat creșterea pe total exporturi cu 32,6%, deși au fost înregistrate și pierderi pe piețele Regatului Unit, Rusia, Cipru, Belarus, Bulgaria, Irak, Siria, Uzbekistan și Macedonia.

Mijloacele de transport prin intermediul cărora se realizează exportul sunt preponderent pe cale rutieră,feroviară și maritimă.

Importurile de mărfuri din țările Uniunii Europene s-au cifrat la 1150,8 milioane dolari SUA (cu 31,1% mai mult față de perioada ianuarie-mai 2017), iar cele provenite din țările CSI au avut o valoare de 533 milioane dolari SUA (+17,5%).