Banca Mondială a aprobat pe 5 iulie curent acordarea unei finanțări Republicii Moldova în valoare de  30 milioane de dolari. Potrivit Ministerului Finanțelor, banii sunt oferiți ca urmare a realizării reformelor în cadrul managementului finanțelor publice, îmbunătățirii mediului de afaceri, inclusiv, domeniul bancar, agricultura și sectorul energetic.

Finanțarea este acordată în cadrul Programului de Management Economic pentru Republica Moldova, ca parte componentă a Parteneriatului Strategic pentru perioada anilor 2018-2021. Scopul este asigurarea stabilității macroeconomice și stimularea creșterii economice, iar banii sunt oferiți sub formă de sprijin bugetar.

Amintim că Parlamentul European a adoptat ieri (5 iulie) o rezoluție prin care anunță despre suspendarea primei tranșe a asistenței macrofinanciare de 100 de milioane de euro, dar și a suportului bugetar care urma să fie acordat Moldovei. Decizia a fost luată în contextul situației create de invalidarea alegerilor din Chișinău. În același timp, în textul rezoluției se menționează și reținerea a 28 de milioane de euro destinați reformei justiției.