Pavel Filip s-a arăta dezamăgit de decizia europarlamentarilor care au aprobat suspendarea asistenței macrofinanciare și bugetare pentru Republica Moldova. De la tribuna PDM premierul a spus că este o decizie politică și subiectivă.

„Recunosc că am un sentiment de profundă dezamăgire că Moldova în loc să fie evaluată prin acțiunile Guvernului și angajamentele asumate, este evaluată doar prin prisma unor evaluări strict politice și subiective din punctul nostru de vedere”, a declarat Filip, precizând că Guvernul a implementat reformele convenite, „inclusiv din domeniul justiției, foia de parcurs toate cele 82 de acțiuni, am mers pe implementarea condiționalităților pe acordul de asistentă macrofinanciară, dar și tot ce ne-am asumat prin acordul UE”, a spus Filip.

El a mai spus că are un sentiment de responsabilitate față de colegii deputați pe care „uneori i-a grăbit exagerat” pentru a aproba anumite proiecte de lege pentru a îndeplini condiționalitățile și care acum se simt oarecum dezamăgiți și ei, doar din cauza că unii politicieni din opoziție sunt guralivi.

Premierul a mai spus că rezoluția dată a fost votată împotriva cetățenilor și el nu exclude o posibilă diminuare a încrederii cetățenilor în Uniunea Europeană. În același timp, el a precizat că această suspendare financiară nu va afecta activitatea Guvernului, pentru că creșterea economică permite continuarea reformelor și a proiectelor: „Această Rezoluție nu schimbă nicidecum atitudinea noastră de deschiderea și conlucrare cu oficialii de la Bruxelles. Am urmărit dezbaterile din Parlamentul European. Am fost și aprecieri pozitive”.

Amintim că, joi, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care a suspendat prima tranșă din asistența macrofinanciară și suportul bugetar din acest an.